Zwanger

PREMIUM#23

De Dag Nadat: Ik hoorde dat mijn ongeboren kind het downsyndroom heeft

ZwangerBeeld Getty Images

Susanne (35) komt er via een NIPT-test achter dat haar ongeboren kindje het downsyndroom heeft.

Krista IzelaarGetty Images

Susanne (35): “Samen met mijn man Robert en onze jongste zoon van twee zit ik in de auto. Twaalf weken zwanger ben ik nu, van een meisje. Dat zegt mijn gevoel althans, zeker weten we het nog niet. Ik denk aan gisteren, toen ik nietsvermoedend thuiszat met mijn vier kinderen. Robert was aan het werk, mijn vader was toevallig net langsgekomen met kibbeling, toen de verloskundige belde. ‘Ik heb de uitslag van de NIPT-test’, zei ze en vertelde toen dat het voor negentig procent zeker is dat ons ongeboren kindje het syndroom van Down heeft. De tranen stroomden over mijn wangen van schrik. Toch voelde ik meteen de leeuwin in mij wakker worden: ik wil haar niet kwijt. Dat is ook wat ik even later heel stellig tegen Robert zei, toen ik hem op zijn werk belde: ‘Wij gaan voor dit kindje zorgen en van haar houden.’ Robert was overrompeld door het nieuws, maar niet snel daarna kreeg ik een appje van hem, dat hij heel blij was met mijn sterke voorkeur, dat hij daarop kon varen.

We halen Robine op bij haar moeder, Roberts veertienjarige dochter uit zijn vorige huwelijk is dit weekend bij ons. Straks met de baby erbij hebben we samen zes kinderen… Eigenlijk had ik het bij vijf willen laten, ik was tot gisteren helemaal niet zo blij met deze zwangerschap. De babykriebels die ik tijdens mijn vorige zwangerschappen had, bleven deze keer uit. We hadden net bedacht dat we geen gezinsuitbreiding meer wilden en lekker veel gingen reizen met het gezin.

Baby-kriebels

Gek dat juist door het nieuws van gisteren die baby-kriebels wél zijn gekomen. Ineens ben ik zo bang om haar kwijt te raken, niemand mag aan mijn kind zitten. Dat gevoel werd versterkt door de afspraak gisteravond bij de verloskundige – we mochten meteen samen langskomen om te praten over het nieuws. Ik kreeg een echo, de baby deed het prima. ‘Jullie kunnen dit aan samen’, had de verloskundige heel lief gezegd. Eigenlijk hadden we het toen al geaccepteerd.

In de auto vertel ik Robine zo neutraal mogelijk dat de baby hoogstwaarschijnlijk het downsyndroom heeft. Ik merk aan haar dat ze het stiekem wel leuk vindt. Dat is ook precies mijn gevoel. Natuurlijk ben ik bang voor lichamelijke afwijkingen, ik hoop zó dat ze verder gezond is. Ik heb jarenlang gewerkt met verstandelijk beperkten en vind ze altijd bijzondere mensen. Op de een of andere manier voelde ik al dit kindje anders is. Eigenwijs. We hebben een tijdje geleden al namen bedacht. Bij de naam Pippi, dacht ik: ja, die naam past bij haar. Nu weet ik waarom. Een meisje met down dat Pippi heet. Het klopt gewoon.

Eigenzinnige

Mijn broer en schoonzus zijn er ook, als we met het hele gezin bij mijn ouders op bezoek zijn. Iedereen weet het al, we hebben het gisteren meteen verteld. Met zijn allen gaan we even naar het park, het is prachtig weer. Toevallig komt er net een groep verstandelijk beperkten met hun begeleiders voorbij. Eén man, een veertiger, heeft duidelijk het syndroom van Down. Hij is dwars, wil niet meelopen. Ik observeer het tafereel met een glimlach. Prachtig, dat eigenzinnige. ‘Dat gaan wij ook straks krijgen’, zeggen Robert en ik tegen elkaar. Is het raar dat ik dat helemaal niet erg vind?

De rest van de dag vragen de kinderen mijn aandacht. Als iedereen in bed ligt, hebben we tijd om het nieuws verder te verwerken. Ik scrol door foto’s op Instagram van kinderen met downsyndroom. Ze ontroeren me, af en toe laat ik er één aan Robert zien. ‘Daar is toch helemaal niets mis mee’, zeggen we. ‘Daarvan gaan wij toch houden?’ Ik heb sterk het gevoel dat zo’n kindje ons gezin juist veel gaat leren in plaats van andersom.

Als ik zelf in bed lig, stuur ik met mijn handen op mijn buik liefde en kracht naar het kindje in mijn buik. In stilte zeg ik tegen haar. ‘Je gaat het goed doen, Pippi.’”

Susanne blogt over haar gezin op deblomsteeltjes.nl en Instagram: @deblomsteeltjes.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden