null Beeld

De Dag Nadat – Ik mijn geheim met mijn moeder deelde

In Libelle 50 las je het verhaal van Marike (50), die al jaren met een geheim rondliep en dat pas onlangs aan haar moeder durfde te vertellen. Zo ging het verder...

Online redactie Libelle

Marike: "Het is nu ongeveer een half jaar geleden dat ik mijn moeder vertelde dat ik 32 jaar geleden ben verkracht. We hebben het er daarna niet meer over gehad, maar dat is helemaal oké. Ik ben heel blij dat zij nu weet waarom ik ben wie ik ben. Ook met mijn zus en broer – die het inmiddels ook weet – spreek ik er niet meer over, maar ik heb toch het idee dat onze relatie zich heeft verdiept.

'Had mijn vader maar doorgevraagd'

"Mijn vader is al twaalf jaar geleden overleden, dus met hem heb ik mijn geheim nooit kunnen delen. Hij is de enige die destijds na die noodlottige vakantie zei dat hij me wel erg stil vond. 'Maar dat komt natuurlijk omdat je heimwee naar Mallorca hebt.' Die uitvlucht greep ik met beide handen aan, zodat ik er niet over hoefde te praten. Nu denk ik: had hij maar doorgevraagd."

Oordeel niet

"Dat zou ik ook graag aan andere ouders mee willen geven. Als je het gevoel hebt dat er iets met je kind aan de hand is: stel open vragen, oordeel niet en gun je kind tijd. Ik was destijds heel bang om veroordeeld te worden. En wilde niet dat mijn ouders hun eigen angsten op mij zouden projecteren. Mijn verkrachting heeft heel veel impact gehad op mijn leven. Als ik meteen de juiste psychologische hulp had gehad, was het misschien allemaal anders gelopen. Maar ik ben enorm dankbaar dat ik later alsnog mijn demonen onder ogen heb durven komen. Ik voel me gelukkiger dan ooit."

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden