null Beeld

De dag nadat – ik mijn ontvoerde dochter terugbracht naar Nederland

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Atti Bahadori (toen 35) haar dochtertje Nieloefaar terug naar Nederland bracht nadat haar ex-man haar had meegenomen naar hun geboorte land Iran.

Online redactie Libelle

Atti had haar (destijds) 3-jarige dochter al 2,5 jaar niet gezien omdat ze als getrouwde vrouw Iran nooit meer had mogen verlaten zonder toestemming van haar man. Atti kwam op 20-jarige leeftijd naar Nederland omdat ze niet kon leven onder het strenge regime van haar geboorteland. 2 maanden geleden besloot ze met alle risico's van dien tóch naar Iran af te reizen om een bezoekregeling met haar dochter te eisen. Nu is ze weer thuis in haar dorpje in Noord-Holland.

Alleen

"In het winkelcentrum komen veel mensen op ons af. Ze kennen mijn verhaal en zijn blij dat mijn dochter terug is. Heel lief, maar hun blijdschap zorgt er vooral voor dat ik me vreselijk alleen voel. Ze hebben geen idee van de ontberingen die Nieloefaar en ik de afgelopen 2 maanden hebben moeten doorstaan. Dat ik naar Iran ben gegaan en heb gevochten als een leeuw om een bezoekregeling met mijn dochter te krijgen. Dat ik mensensmokkelaars heb ingeschakeld om ons de grens met Irak over te brengen. Dat we met PKK-strijders zijn meegereisd naar Turkije. Dat we beschoten werden door de Turkse politie toen we een urenlange voetreis maakten door de bergen."

"Dat ze mij hebben geprobeerd te verkrachten. Dat we ternauwernood aan de kogel ontsnapt zijn toen we op de Turkse grens in het hoofdkwartier van Koerdische strijders terechtkwamen. Dat ik uiteindelijk door de Turkse politie werd opgepakt en ze ons dreigden terug te sturen naar Iran. Van de hel kwamen we gisteren in de hemel terecht, het is gewoon te veel. Ik heb een getraumatiseerde dochter, die geen woord Nederlands spreekt en die alleen mij vertrouwt. Hoe kan ik gaan werken als ze mij geen seconde wil loslaten?"

De gelukkigste vrouw op aarde

Inmiddels is het 12 jaar geleden dat Atti (nu 47) haar dochtertje terug naar Nederland haalde. “Ik kan nu oprecht zeggen dat ik de gelukkigste vrouw op aarde ben. Mijn dochter Nieloefaar is inmiddels 16, ze doet tweetalig vwo en kan prachtig zingen. In 2014 was ze finalist bij The Voice Kids. Van schuchter meisje is ze veranderd in een podiumbeest. Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe trots ik op haar ben."

Onder dezelfde sterrenhemel

"Over de ontvoering van mijn dochter naar Iran heb ik een boek geschreven: Onder dezelfde sterrenhemel. 2 dagen na mijn terugkomst in Nederland ben ik naar het uitzendbureau gegaan om werk te zoeken. Nog diezelfde dag kreeg ik een baan. Toen ik niet veel later de politieagente sprak die mijn dossier wilde afronden, en ik vertelde dat ik op mijn werk zat, werd ze boos op me. ‘Atti, na alles wat je hebt meegemaakt! Je hebt je dochter 2,5 jaar moeten missen en nu ben je op je werk? Je komt nu naar huis of ík kom je halen en sla je in de handboeien.’ Dat was wat ik nodig had. Ik ben naar huis gegaan, heb me ziek gemeld, een uitkering geregeld en ben gaan schrijven. Eindelijk kreeg ik de rust om te verwerken wat er allemaal was gebeurd."

Een sterke, wijze vrouw

"Nooit meer zet ik een voet in Iran, ik zal meteen worden gearresteerd. Bang voor mijn ex-man, haar vader, ben ik niet meer. Misschien dat als hij de kans krijgt, hij mij zwart gaat maken tegenover Nieloefaar en een slachtofferrol aanneemt. Het kan zijn dat zij daar gevoelig voor is. Het enige wat ik kan doen om haar daartegen te wapenen, is van Nieloefaar een wijze en sterke vrouw maken.”

Ps. Benieuwd naar het boek van Atti? Bestel het hier.

LEES OOK:

Berichten van Libelle gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Rachael overleefde een aanslag op haar universiteit in Kenia.

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden