null Beeld

De dag nadat – ik mijn zwangerschap afbrak

Hier lees je hoe het verder ging nadat Doremieke (41) haar zwangerschap na 15 weken afbrak omdat haar dochtertje Esmée het Syndroom van Down bleek te hebben. Rationeel staat Doremieke voor 100% achter haar beslissing, maar emotioneel voelt het heel anders. Ze voelt zich leeg. 

Online redactie Libelle

“Ik ben acht weken thuisgebleven na de geboorte van Esmée. Na drie weken dacht ik er wel weer redelijk bovenop te zijn, maar toen werd ik ineens heel verdrietig. De documentaire De Laatste Downer was op dat moment op tv. Het zette me ontzettend aan het denken: hoe zou onze dochter geweest zijn? Was ze één van die vrolijke mensen geweest die je ook in de Jostiband en op tv bij Paul de Leeuw ziet? Of zou ze ontzettend gehandicapt zijn geweest, een meisje dat nooit zelf leert eten en praten of zelfs nooit zou kunnen lopen of zitten?"

Verdriet

"Dat nooit te weten, vind ik het meest frustrerend. In de documentaire zag ik ook een oud-collega die hetzelfde als ik heeft meegemaakt. Zij vertelde dat zeventien jaar later het verdriet er nog steeds zit, zoiets vergeet je je hele leven niet. Toen stortte ik in. Ik heb mijn oud-collega opgezocht, we hebben een hele ochtend zitten praten en huilen, zij heeft mij ook veel steun gegeven. En ook via het AMC ben ik in een lotgenotengroep terechtgekomen, met drie andere vrouwen die om heel andere redenen hun zwangerschap hebben afgebroken. Naast Down is er nog zo veel meer waar je tegenaan kunt lopen."

Levenslange zorg

"Inmiddels weet ik dat het verlies van Esmée een wond is die altijd zal blijven. Toch is er nooit twijfel over onze beslissing geweest: ik weet dat we de juiste keuze hebben gemaakt door de zwangerschap af te breken. We hadden niet alleen onszelf, maar ook onze oudste dochter opgezadeld met de levenslange zorg voor haar zusje. Van niemand in onze omgeving hebben we een negatieve reactie gekregen op onze beslissing. Binnenkort hebben we een afscheidsceremonie in het ziekenhuis. Esmée wordt samen met lotgenootjes gecremeerd, dat voelde goed voor ons. Een broertje of zusje voor onze dochter willen we nog altijd graag. Maar onbezorgd zwanger zijn zal nooit meer lukken. Als je bedenkt hoeveel er mis kan gaan, is een gezond kind op de wereld zetten écht een wonder.”

VIDEO: Libelle's spiritueel vlogger Manon legt uit hoe je naar je intuïtie luistert.

LEES OOK:

Interview: Kristia Izelaar. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden