null Beeld

De dag nadat – ik stopte met drinken

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Elisa (39) stopte met drinken. "Volgens mijn man ben ik scherper sinds ik alcoholloos door het leven ga."

online redactie Libelle Daily

“Ik ben nog maar kortgeleden gestopt met drinken, maar voorlopig gaat het aardig. De lichamelijke afhankelijkheid was minder groot dan ik dacht. Na een week was ik het trillerige gevoel kwijt. De gewoonte om te drinken zit er echter heel sterk ingesleten. Net zoals je erop kunt rekenen dat je elke avond een bordje warm eten eet, waren mijn glazen witte wijn een zekerheid. En als er iets te vieren viel (of dat nu het weekend was of dat er die avond geen voetbal op tv was) dan haalde ik meteen een flesje uit ons wijnrek."

Scherper

"Mijn man en kinderen zijn heel blij dat ik geen druppel meer drink. Ze zeggen het niet dagelijks, maar ik merk het aan alles. Mijn oudste zoon is de eerste die een lekker sapje bij me neerzet als we ’s avonds aan tafel gaan. Alsof hij wil voorkomen dat ik weer naar de wijn grijp. Ook zijn mijn beide kinderen knuffeliger dan ze voorheen waren. Ik denk dat de drank meer tussen ons instond dan ik wilde toegeven. Volgens mijn man ben ik scherper sinds ik alcoholloos door het leven ga. Sneller en feller in wat ik zeg en vind. “Op deze Elise werd ik verliefd”, zei hij laatst en dat stak me wel even, want klaarblijkelijk heeft hij de laatste jaren vaak gedacht: “Wat doe ik nog met die vrouw.” Gelukkig is de grootste ellende uitgebleven. Ik denk dat je me nog geen echte alcoholist kon noemen, maar het had niet veel gescheeld of ik had echt naar de AA gemoeten.”

Lees ook hoe het verder ging nadat Marlies auditie deed voor The Voice of één van de andere verhalen.

Interview: Femke Sterken. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden