null Beeld

De Dag Nadat – mijn baarmoeder verwijderd werd

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat de artsen van Patricia (42) ontdekten dat ze endometriose heeft, een chronische ziekte waarbij stukjes van het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Patricia had hierdoor vanaf haar 28e last van zwaar bloedverlies en helse pijnen. Ze besloot daarom om haar baarmoeder te laten verwijderen. Maar de artsen waarschuwden: de problemen waren hiermee nog niet voorbij.

Online redactie Libelle

Patricia: "Mijn problemen bleken na de operatie inderdaad nog niet voorbij. Drie weken later werd ik opnieuw ongesteld. Het besef dat mijn baarmoeder er voor niets was uitgehaald, was erg pijnlijk. Jarenlang ben ik van het kastje naar de muur gestuurd en geen arts heeft ooit bedacht dat mijn bloedverlies werd veroorzaakt door endometriose, terwijl veel vrouwen hier last van hebben. Met een simpel bloedonderzoek hadden ze het kunnen opsporen en met onder andere hormonen hadden de artsen het dan waarschijnlijk onder controle kunnen houden. Veel gynaecologen zijn man en mijn ervaring is dat ze je niet serieus nemen als je je meldt met buikpijn en bloedverlies. Neem maar een paracetamol, wordt er al snel gedacht."

Overgang

"Inmiddels is de operatie tien jaar geleden. Toen ik na de operatie weer last kreeg van bloedingen, moest ik opnieuw op zoek naar de juiste behandeling. Zo kwam ik in het ziekenhuis in Leuven terecht, in België. Ook in Nederland wordt endometriose soms weg gelaserd, maar in België pakken ze een groter gebied en is de kans op succes groter. Omdat ik weinig vertrouwen meer had in Nederlandse artsen, besloot ik naar Leuven te gaan. Bovendien wordt er in Belgische ziekenhuizen veel effectiever gewerkt; zo krijg je alle onderzoeken die nodig zijn op één dag, terwijl je in Nederland voortdurend wordt doorgestuurd. Ondertussen kreeg ik ook hormooninjecties om me in de overgang te brengen. Een behandeling in België is daardoor uiteindelijk niet nodig geweest.

Toen ik in de overgang kwam, merkte ik dat mijn klachten afnamen. Doordat je niet meer ongesteld wordt, verdwijnen de pijnklachten. De endometriose zit er nog wel, maar het is niet meer actief. Daardoor heb ik sinds een paar jaar eindelijk mijn leven weer terug. Maar dat had ik veel eerder terug kunnen hebben als de endometriose eerder was ontdekt en ik sneller de juiste behandeling had gekregen. Nu heb ik heel veel jaren verloren."

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Rosa Koelemeijer. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden