null

PREMIUMDe Dag Nadat

De dag nadat... mijn ex zei dat hij me terug wil

Beeld Anete Lusina/Pexels

Nadia (44) is helemaal klaar met haar ex-man Roy. Als hij voor de deur staat met een bos rozen, komen alle emoties van de afgelopen jaren weer terug.

Krista IzelaarAnete Lusina/Pexels

Nadia: “Ik zit in de keuken met een kop thee en mijn laptop. Verbeten scrol ik langs de huizen op Funda. Alle huizen die ik mooi vind, zijn te duur. Ik zoek naar een boven- of benedenwoning met minimaal twee slaapkamers, de meiden kunnen een kamer delen. Verdrietig kijk ik rond in ons fijne gezinshuis.

Moe

Zo jammer dat ik dit in mijn eentje niet kan betalen. Het makkelijkst zou zijn als ik Roy gewoon terugneem, alle problemen onder het tapijt veeg en doorga met ons ogenschijnlijk comfortabele leven. Maar alles in mij roept: niet doen! Ik kán gewoon niet meer, ik ben zo moe van het vechten. Ik denk aan gisteren, toen Roy voor de deur stond met een bos rozen. Helemaal niks voor hem om bloemen te kopen, en ik hóu niet eens van rozen. De meiden vlogen hun vader om de nek, voor hen vroeg ik of hij wilde mee-eten. Zelf voelde ik vooral spanning en irritatie.

Ja, ik had gezegd dat hij altijd kon komen aanwaaien voor de kinderen, maar ik denk dat ik daar toch op terugkom. Het kost me te veel energie om mijn ex om me heen te hebben, een duidelijke omgangsregeling is misschien beter voor iedereen. Nadat we samen de kinderen op bed hadden gelegd, zei Roy dat hij met me wilde praten. Hij had spijt van zijn misstappen, was erachter gekomen dat hij heel veel om me geeft, niet zonder me kan, hij zou nu echt veranderen, bla bla bla. ‘Ik zou naar de máán vliegen voor jou’, zei hij theatraal. Normaal ben ik daar erg gevoelig voor, maar ik heb geen zin meer in zijn valse beloftes. Hoeveel kansen heb ik hem al niet gegeven tijdens ons negenjarige huwelijk?

Therapie

De eerste keer dat ik ontdekte dat Roy vreemdging (‘Het was echt maar één keer’), vlak na de geboorte van onze oudste, heb ik hem kunnen vergeven. Nu komt-ie er niet meer mee weg. ‘Laten we dan in relatietherapie gaan’, zei hij wanhopig. ‘O, nu wil meneer ineens wél in therapie!’ riep ik woest uit. Hoe vaak ik dat wel niet heb voorgesteld de afgelopen jaren. Roy vond het allemaal onzin.

Ik trek mijn jas aan en ga een stuk wandelen. Op vijf minuten van ons huis loop ik door de uiterwaarden. Ook dat ga ik missen als we moeten verhuizen. Ik denk aan hoe het toch zo heeft kunnen misgaan. Ooit waren we ontzettend verliefd, maar na de geboorte van onze kinderen zijn we steeds meer van elkaar verwijderd geraakt. Ik was al heel lang niet gelukkig meer. Roy was alleen maar aan het werk, ik voelde me er alleen voor staan met de kinderen. En als hij dan thuis was, was hij er nooit écht. Altijd maar met die telefoon in de weer, altijd naar buiten om te roken. Het verbaasde me niet eens toen ik twee weken geleden een appje van ene Margit op zijn telefoon zag binnenkomen. Het was maar één woord: ‘Vanavond?’ Mijn hart ging meteen als een razende tekeer.

Het teken

Ik wist dat Roy die avond zou gaan sporten met een vriend. Met trillende handen ontgrendelde ik zijn telefoon. Ik vond niks, alleen dat ene appje van haar. Hij had dus de chatgeschiedenis gewist. Toen Margit zag dat ‘Roy’ online was, stuurde ze nog een rits emoji’s: van een perzik, een aubergine en spetters. Ik wist niet wat ik zag, bedoelde ze nou… Dit was het dus, het teken waarom ik had gevraagd. Nu mag ik bij hem weg, dacht ik. Alsnog voelde ik me enorm belazerd, boos en verdrietig. Diezelfde avond heb ik Roy het huis uit gezet.

Ik haal de kinderen op van school, ga met ze naar de speeltuin en doe voor het eten nog een spelletje met ze. Alles moet uit mijn tenen komen, ik ben zo moe en somber. Ik dacht dat ik me krachtig zou voelen als ik voor mezelf zou kiezen, maar ik voel me allesbehalve sterk. Ik weet dat het beter wordt, dat ik uiteindelijk misschien zelfs gelukkiger zal zijn, maar op dit moment valt alles me zwaar. Als de meiden op bed liggen, laat ik mijn tranen de vrije loop. Ik mis íemand om me te troosten, maar ik weet zeker dat het niet Roy is.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden