null Beeld

De dag nadat – mijn kleinzoon overleed

Hier kun je lezen hoe het verder ging nadat Marjo (66) haar pasgeboren kleinzoon Mart verloor door een medische fout. De kinderarts had niet gezien dat Mart vervuild vruchtwater in zijn longetjes had gekregen en zichzelf daardoor vergiftigde. "Elke avond brand ik een kaarsje."

Elselien van Dieren

“We zijn inmiddels een half jaar verder sinds Mart is overleden. De crematie was mooi, met een klein clubje van 10 mensen hebben we afscheid van ons mannetje genomen. Hij lag vredig in een prachtig wit mandje. Eindelijk rustig, niet meer vechtend. Mijn zoon en schoondochter hebben Mart zelf in hun eigen auto van de aula naar het crematorium vervoerd, gewoon op de achterbank. Jens heeft tijdens de autorit nog tegen zijn broertje gepraat, heel bijzonder."

Niet naar de rechter

"Mijn zoon en schoondochter hebben 3 maanden na Marts dood een gesprek aangevraagd met de kinderarts die onzorgvuldig heeft gehandeld. Ze erkende dat ze de situatie fout heeft ingeschat, de tranen biggelden haar over de wangen toen mijn zoon zei dat ze verdrietig en boos zijn dat zij die nacht dienst heeft gehad, omdat Mart anders nog had geleefd. Toch stappen ze niet naar de rechter. We krijgen er Mart niet mee terug, en zo’n proces duurt waarschijnlijk jaren. Alles moet dan steeds weer opgerakeld worden, en de kans is groot dat de arts eraf komt met een berisping."

Een kaarsje

"Als mensen aan me vragen hoeveel kleinkinderen ik heb, antwoord ik standaard: ‘4 kleinzoons, waarvan er 1 is overleden.’ Elke avond voor ik ga slapen, brand ik een kaarsje voor de foto van Mart. Een beetje van zijn as zit in een waxinelichthouder. Dan wens ik hem welterusten en vertel wat over onze dag. Dat zijn grote broer onlangs 3 jaar is geworden bijvoorbeeld. Het leven gaat door, maar Mart zit voor altijd in mijn hart.”

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Annemarie (43) heeft uitgezaaide longkanker én een maatschappelijke missie.

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan opLibelle.nl/nieuwsbrief.

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden