null Beeld

De Dag Nadat – mijn man geen gevoel meer had in zijn benen

Hier kun je lezen hoe het nu gaat met Martha (49) en haar man Roelof nadat hij plotseling geen gevoel meer had in zijn benen. "Roelof is een enorme vechter." 

Online redactie Libelle

Roelof maakte Martha midden in de nacht in paniek wakker. "De dekens waren opeens zo zwaar en hij voelde zijn benen niet. Maar toen hij het dekbed aan de kant gooide, kwam het gevoel niet terug. Hij kon niet eens overeind komen. Ik belde de huisarts, die na onderzoek een ambulance belde. Een uur later tilden 2 ambulancebroeders mijn man in een tilstoel van de trap. Hij was in shock."

Operatie

In het ziekenhuis in Sneek werd al snel vastgesteld dat het iets in zijn rug moest zijn. Maar wat? "Hij heeft een paar keer een hernia gehad, maar dit was wel even iets anders. Na een aantal scans – terwijl voor mij in de wachtkamer de uren tergend langzaam voorbijkropen – werd vroeg in de ochtend besloten Roelof over te brengen naar Groningen. Daar werd duidelijk wat hem mankeerde: een dubbele hernia, waardoor de zenuwen naar zijn benen werden afgekneld, iets wat zelden voorkomt. Er was maar 1 mogelijkheid: direct naar de operatiekamer."

Dwarslaesie

De dag na de operatie was Roelof nog niet in goede doen. "De operatie was geslaagd, want zijn hernia werd verholpen en hij had weer een beetje gevoel in zijn bovenbenen. Maar in zijn onderbenen voelde hij nog niets. Hij wilde van de artsen horen dat het een kwestie van tijd zou zijn, dat we geduld moesten hebben, maar dat hebben ze niet gezegd. Het woord dwarslaesie viel en Roelof wist niet waar hij het zoeken moest. Ik probeerde de brok in mijn keel weg te slikken."

Hoe gaat het nu?

"Roelof verbleef eerst nog in het ziekenhuis in Sneek, maar daar konden ze niet zoveel voor hem doen. Gelukkig kwam er een maand later een plekje vrij in het revalidatiecentrum. Het gevoel in zijn benen kwam daar gelukkig langzaam terug. ‘Over een maand wil ik achter een rollator lopen’, zei hij toen. Dat leek mij wat optimistisch, maar Roelof is een enorme vechter. Na 4 weken zette Roelof daadwerkelijk zijn eerste kleine stapjes achter een rollator en 3 maanden later liep hij op krukken de deur uit."

Inspirerend

"In totaal heeft zijn herstel ruim 9 maanden geduurd. Natuurlijk had hij af en toe een terugval, vooral omdat hij soms te veel wilde trainen, maar het gaat inmiddels heel goed. Roelof werkt weer en loopt alleen nog heel af en toe met een wandelstok. Ik geloof dat dit nooit gelukt was als hij niet zo’n enorme drive had gehad om het te redden. Dat vind ik heel inspirerend."

Doe voorzichtig

"Het was een heftige periode voor ons gezin, maar het heeft ons absoluut sterker gemaakt. ‘Doe je voorzichtig’, hoor ik mezelf wel veel vaker dan vroeger zeggen. Niet alleen tegen Roelof, ook tegen onze kinderen. Zo’n gebeurtenis heeft toch indruk gemaakt. Het is inmiddels 4 jaar geleden dat Roelof de dwarslaesie kreeg. De artsen sluiten niet uit dat het ooit terugkomt, maar hij is inmiddels voor 98% goedgekeurd. Het gaat goed met hem. En met ons.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden