null Beeld

De Dag Nadat – Mijn man vertelde dat hij op mannen valt

Ilse's (42) man Wannes kwam uit de kast. De ene helft van de mensen om ons heen zei: 'Dit hadden we nooit aan zien komen', de andere helft zei: 'Dat verbaast me niks'.

Online redactie Libelle

Ilse: “De eersten die we samen gingen vertellen dat Wannes erachter was gekomen dat hij homo is, waren zijn ouders – en eigenlijk waren zij niet eens zo heel erg verbaasd. Daarna vertelden we het aan mijn zoon. Hij had wel door dat er iets speelde, maar reageerde heel relaxed: ‘Als het zo is, dan is het zo.’ Ergens was ik bang dat hij boos zou worden, maar dat is hij geen moment geweest."

Overwegend positief

"Al met al zijn de meeste reacties overwegend positief geweest. We zijn nu zo’n maand of vier verder en we wonen nog steeds met elkaar onder een dak. De enige die we nog niet verteld hebben dat papa en mama uit elkaar gaan, is ons dochtertje. We hebben besloten om in 2018 getrouwd te blijven, om in 2019 zo geruisloos mogelijk te scheiden. Zo zal onze dochter heel geleidelijk meegroeien met de situatie."

Kracht

"We hadden vergaande plannen om in Portugal samen een B&B te beginnen, maar dat gaat een andere invulling krijgen. Waarschijnlijk zullen de kinderen en ik wel die kant op gaan en zal ik iets beginnen dat gericht is op retraites. En verder ben ik vooral veel thuis, ik voel me het prettigst in mijn huiselijke, veilige omgeving.

Hoewel mijn wereld volkomen instortte toen Wannes me vertelde dat hij op mannen viel, voel ik me nu weer krachtig. Ik durf te zeggen dat ik een heel sterke vrouw ben en dat ik hier nog sterker uit zal komen. En een belangrijke les die ik hieruit geleerd heb: ik mag mezelf op de eerste plaats zetten, en niet een ander."

Coming-out

"Onze wegen zullen zich scheiden, maar desondanks is er een heel grote, diepe liefde die blijft. Naar aanleiding van Wannes’ coming-out zijn we ook samen dingen gaan doen. Zo hebben we samen een website opgezet om mannen te helpen bij hun coming-out. Er zijn echt meer mannen die in deze situatie zitten, en die de stap niet durven nemen om te zijn wie ze werkelijk zijn. En het ís ook niet makkelijk om uit de kast te komen als je getrouwd bent, maar ik heb met eigen ogen gezien wat het met iemand doet als hij er wél voor uit durft te komen.

En hoe dan ook heb ik weer veel vertrouwen in de toekomst. Voor ons apart, maar ook voor ons samen.”

Meer weten? Ga dan naar de website van Ilse en Wannes: 2by.nl

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Interview: Christien Jansen. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden