null Beeld

De dag nadat – mijn vader mijn vader niet bleek te zijn

Hier kun je lezen hoe het verder ging met Suzanne (27) nadat ze te horen kreeg dat haar vader haar vader niet bleek te zijn. Hij is onvruchtbaar, waardoor Suzanne en haar broer zijn verwekt dankzij een anonieme donor.

Online redactie Libelle

Suzanne (27): “Papa is niet mijn echte vader. De man van wie ik zo veel hou en met wie ik zo veel deel, is niet mijn verwekker. Het voelt onwerkelijk. Omdat mijn vader zo bang was om ons kwijt te raken, hebben onze ouders zo lang gewacht om het ons te vertellen, al vond mijn moeder al jaren dat we er recht op hadden dit te weten. Nooit, maar dan ook echt helemaal nooit, had ik getwijfeld of mijn vader wel mijn echte vader was. Maar ik blijf van mening dat je geen DNA hoeft te delen om familie te zijn.”

Hyperventileren

“Het is inmiddels een paar maanden geleden dat ik hoorde dat mijn vader niet mijn biologische vader is. Ik ben er nog steeds heel veel mee bezig, maar het nieuws beheerst niet meer alles wat ik doe. Wel merk ik dat er nog steeds meer spanning in mijn lijf zit dan normaal: een drukkend gevoel op mijn borst, een brok in mijn keel. Een tijdje geleden begon ik ineens te hyperventileren, dat had ik nog nooit meegemaakt. Maar waar ik in het begin dacht: hoe moet ik deze schok ooit verwerken, weet ik nu dat het een plaatsje zal krijgen. Dat de open wond, die het nu nog is, dicht zal groeien. Ik mag mijzelf gelukkig prijzen met een ontzettend lieve vader die altijd voor me klaarstaat. En ik denk inmiddels zelfs dat onze band alleen maar sterker zal worden.”

Biologische vader

“Behoefte om op zoek te gaan naar mijn biologische vader heb ik vooralsnog niet. De man die mij heeft opgevoed en grootgebracht is voor mij mijn vader, de donor is gewoon een vreemde voor mij. Wat zou ik met die man moeten? Alles is goed om me heen, ik ervaar geen gemis. Ook mijn broer wil niet op zoek gaan naar onze verwekker, hij is daar nog stelliger in dan ik. Misschien denk ik er over vijf of tien jaar anders over en wil ik alsnog mijn biologische vader vinden, wie weet.”

Onstabiel

“Ik ben blij dat we het nieuws van mijn ouders zelf hebben gehoord. Omdat de hele familie op de hoogte was, was de kans vrij groot dat iemand zich op een dag zou verspreken. Als ik het van een ander dan mijn ouders zou hebben gehoord, zou ik me wel bekocht hebben gevoeld. Nu heb ik dat gevoel niet. Nogmaals: ik weet dat ze het uit liefde en bescherming lange tijd voor ons verborgen hebben gehouden. Ik weet ook niet of ik het als tiener geweten had willen hebben, die periode was al onstabiel genoeg. Ik ben nu oud en wijs genoeg om ermee te dealen.”

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Dit wil jij niet missen! Meld je aan voor de Daily Update!

Tekst: Krista Izelaar. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden