null

PREMIUM#27

De dag nadat... mijn vader niet mijn vader bleek te zijn

Beeld Shutterstock / fizkes

Lisa (32) heeft nooit echt een goede band gehad met haar vader. Als ze via haar stiefvader te horen krijgt dat Piet niet haar echte vader is, valt het kwartje.

Marloes LevieShutterstock / fizkes

Lisa: “Ik lig in bed en voel me leeg. Gisteravond, toen ik na een lange dag thuiskwam, sloeg het nieuws dat mijn vader mijn vader niet is alsnog in als een bom. Alsof er vertraging op de lijn had gezeten. In mijn pyjama kroop ik op de bank en barstte in tranen uit. Vandaag staat mijn wereld nog steeds op z’n kop, het voelt alsof de grond onder mijn voeten is weggeslagen.

Piet

Gisteren zat ik met mijn stiefvader in de auto. We reden naar het Koningin Wilhelminabos om een boom te planten voor mijn overleden moeder, zijn vrouw. Het was een lange rit, we kletsten aan de lopende band over koetjes en kalfjes en serieuze onderwerpen. Op de parkeerplaats bij het bos legde hij zijn hand op mijn been en zei: ‘Lisa, ik vind dat je het moet weten: Piet is niet jouw biologische vader.’ Nooit eerder was daar met een woord over gerept, toch verbaasde het me niet. Ik schrok, maar was ergens ook opgelucht dat de man met wie ik geen enkele klik voel mijn vader niet is.

Ik bleef de rest van de ochtend en middag opvallend kalm onder deze onthulling. Op de automatisch piloot plantte ik de boom voor mijn moeder en daarna ging ik meteen door naar een sinterklaasfeest. Weer thuis drong pas echt tot me door wat mijn stiefvader mij had verteld. Piet is niet mijn vader. Urenlang zat ik op de bank, ik huilde non-stop, sloot me af van de buitenwereld. Ik was boos, bang en verdrietig en mijn gedachten draaiden overuren. Waarom heeft mijn moeder niets verteld? We hadden zo’n goede relatie en ze wist hoeveel moeite ik had met Piet. Weet híj überhaupt dat hij mijn vader niet is? Ik ga het hem niet vragen, dat draait geheid uit op ruzie.

Uit de kast

En als Piet mijn vader niet is, wie dan wél? Dat wist mijn stiefvader mij helaas niet te vertellen. Piet valt op mannen. Eind jaren zeventig was dat een taboe en hij koos ervoor om met mijn moeder te trouwen. Ze kregen een dochter, mijn zus Maaike, en vijf jaar later kwam ik. Mijn vader kwam daarna uit de kast en ze gingen uit elkaar toen ik één jaar oud was. Nu blijkt dat mijn moeder vóór die tijd al iemand had ontmoet van wie ze zwanger was geraakt. Maar wie? Ik heb het mijn zus gevraagd, maar die reageerde bijna emotieloos: ‘Mama had vast niet gewild dat je het weet, anders had ze het je wel verteld.’ Daar had ik nog niet aan gedacht.

Piet is een vervelende, labiele, alcoholverslaafde man. Nadat hij van mijn moeder was gescheiden, verhuisde hij naar het zuiden van het land. In de schoolvakanties moest ik naar hem toe, daar zag ik verschrikkelijk tegenop. Hij was altijd dronken en liet mij volledig links liggen. Ik heb altijd gevoeld dat er iets niet klopte. In níets leek ik op hem, ik voelde geen liefde, maar afwijzing. Mijn zus was duidelijk zijn lieveling: zij kreeg een Levi’s 501, ik moest het doen met een goedkope spijkerbroek. Mij vergat hij op mijn verjaardag, voor haar viel een mooie kaart op de mat. Maar vooral: het ging altijd over Maaike. In mij was hij niet geïnteresseerd.

Wees

Mijn zus en ik verschillen ook als dag en nacht. Ik zat op het atheneum en werd tenniskampioen, zij ging naar het vmbo en was liever lui dan moe. Ik heb mezelf altijd wijsgemaakt dat ik een moederskindje ben en zij meer op onze vader lijkt. Met mijn moeders dood werd ik wees, zo heb ik dat echt gevoeld. Zij was voor mij vader en een moeder tegelijk.

’s Middags droog ik mijn tranen. Als ik niet in actie kom, kom ik er nooit achter wie mijn echte vader is. Ik spit mijn moeders adresboekje door en bel iedereen die íets zou kunnen weten. In al mijn kwetsbaarheid deel ik mijn verhaal, dat ik zelf nog maar een dag ken en nauwelijks kan bevatten. Niemand heeft een idee. Geen tip, geen duwtje in de goede richting, niets. Het lijkt alsof mijn moeder haar geheim heeft meegenomen in haar graf. Mama, waarom heb je me niets verteld? Ik had het zó graag willen weten.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden