PREMIUM21

De Dag Nadat vervolg - ik een kunstbeen kreeg

De Dag Nadat 21 Beeld Getty Images/Westend61
De Dag Nadat 21Beeld Getty Images/Westend61

Patrica (54) moest haar been gedeeltelijk laten amputeren toen ze ongelukkig ten val kwam. Inmiddels heeft ze een prothese.

Annemarie van DijkGetty Images/Westend61

Patricia: “Het was keihard knokken om normaal met mijn prothesebeen te leren lopen. Over elke stap die ik zette, moest ik nadenken. Deed ik dat niet, dan viel ik. Revalideren heeft me goed geholpen. Langzaam ging ik steeds beter lopen. Het kost wel meer energie dan gewoon wandelen, maar… ik wandel weer!

Ik kreeg drie keer een nieuwe knieprothese voordat ik uiteindelijk een goede had. Sinds een paar maanden heb ik een elektronische knie, met een computertje erin dat meedenkt met hoe ik beweeg. Ideaal. Nu ik er goed mee kan lopen, leer ik er ook mee fietsen. Af en toe schiet mijn voet van de trapper af, een fiets op drie wielen is veiliger voor me, denk ik. Dat wordt dan wel een bakfiets, een stuk hipper dan een driewieler.”

Geen medelijden

“Mensen kijken met een blik van medelijden naar me, dat vind ik echt verschrikkelijk. Ik hoef geen medelijden, ik voel me absoluut niet gehandicapt. Als het mooi weer is, loop ik gewoon in een korte broek of een jurkje. Dat is veel makkelijker dan een lange broek over de prothese aantrekken. Vroeger had ik altijd een kast vol schoenen: laarzen, hoge hakken en sneakers. Met pijn in mijn hart heb ik afscheid genomen van mijn hakken. Ik kan alleen nog maar degelijke platte schoenen aan. Maar ik klaag niet. De nare jaren zijn afgesloten. Ik voel me weer de oude Patricia, maar dan met een prothesebeen.”.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden