null Beeld

De geheimen van huilen ontrafeld

Dat vrouwen vaker huilen dan mannen, dat wisten we wel. Maar een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld zes minuten, terwijl de man zijn tranen slechts twee tot drie minuten laat lopen. Als hij ze laat lopen. Volgens huilexpert Ad Vingerhoets heeft dit niet alleen met hormonale verschillen te maken maar ook sociale elementen.

Meike Bergwerff

Vingerhoets schreef het boek Tranen. Waarom mensen huilen, en deed onderzoek naar de geheimen van het huilen. Vingerhoets heeft in totaal 5000 mensen uit 37 landen naar hun emotionele reacties gevraagd. Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.

Prikkels

Vier factoren bepalen waarom vrouwen meer huilen dan mannen, legt de hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit van Tilburg uit aan HP/de Tijd. "Vrouwen komen ten eerste meer in aanraking met emotionele prikkels. Ze kijken vaker naar tranentrekkers, films die ze laten huilen of ze lezen sentimentele boeken." Volgens Vingerhoets zijn vrouwen in hun beroep ook meer met emoties bezig.

De hoogleraar vindt dat mannen wel wat meer begrip mogen opbrengen voor de tranen van de vrouw als ze samen een romantische film kijken. "Mannen raken vaak geïrriteerd als ze een vrouw zien huilen en negeren dit daardoor."

Wanhoop

Hulpeloosheid of machteloosheid is de tweede reden dat de vrouw vaker huilt. "In zogenoemde crisissituaties voelen vrouwen zich hulpeloos, bijvoorbeeld na een vervelende gebeurtenis als een inbraak of als de computer niet werkt. Vrouwen reageren dan meer met wanhoop dan mannen. Dat gevoel dat dan weer gepaard met verdriet, bij mannen komt er dan boosheid bij."

Testosteron

De huildrempel is volgens Vingerhoets de derde reden. Bij vrouwen ligt die aanzienlijk lager dan bij mannen. “Dat heeft vooral met de hormonen te maken”, vertelt Vingerhoets. Hoe meer testosteron, hoe minder snel er gehuild wordt. "Als het testosteron bij mannen lager wordt, bijvoorbeeld als ze bij prostaatkanker anti-hormonen krijgen toegediend, dan worden ze emotioneler.”

Sociale druk, met name van de vriendjes en vriendinnetjes, is de vierde reden dat vrouwen vaker huilen. "Als een jongen verloren heeft met knikkeren zal hij niet snel in huilen uitbarsten. Mede omdat de kans groot is dat zijn vriendjes hem uitlachen. Meisjes zijn daar niet mee bezig.”

Geëmancipeerd

Vingerhoets heeft nog enkele leuke details ontdekt tijdens zijn onderzoek. Zo zijn de verschillen in het huilgedrag tussen mannen en vrouwen veel kleiner zijn bij grote en sterke emoties in het leven, zoals liefdesverdriet, een overlijden of heimwee. "Het lijkt er ook op dat vrouwen die meer geëmancipeerd zijn, ook meer huilen. De data wijst hierop maar waarom dit zo is hebben we niet niet ontdekt."

Ook heeft Vingerhoets ontdekt dat het huilen zich met de jaren ontwikkelt. "Waar baby's nog huilen om egocentrische redenen, huilen volwassenen ook uit empathie. Die 'positieve tranen' ontwikkelen zich pas later. Dan wordt er niet alleen om verlies maar ook om winst gehuild."

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden