null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De kinderen op kamers? Dan word je volgens onderzoek pas écht gelukkig

Onderzoekers van de Heidelberg University in Duitsland claimen het echt: kinderen maken mensen gelukkig, maar wel pas wanneer ze eenmaal het huis uit zijn. 

Ouders van wie de kinderen uit huis zijn, zouden meer voldoening halen uit het leven en minder vaak depressief zijn.

Opvoedstress

Hiervoor keken de onderzoekers naar 55.000 50-plussers uit 16 verschillende, Europese landen. Ze vroegen de respondenten hoe tevreden ze zijn over het leven op een schaal van 0 tot 10. Wat bleek? Ouders met volwassen kinderen scoorden tussen de 0,02 en 0,56 punten hoger op de schaal.

“Dat is natuurlijk geen extreem groot verschil, maar het komt uit een dataset met duizenden respondenten", vertelt Christoph Becker, die het onderzoek leidde, tegen The Independent. “Hoewel kinderen misschien niet de grootste drijfveer zijn voor tevredenheid en geluk in het leven, heeft het gemiddeld nog steeds een significante invloed."

Vrijheid

Volwassenen die regelmatig contact hebben met hun kroost zijn volgens het onderzoek dus gelukkiger dan ouders die nog kinderen in huis hebben. Maar wat is dan de reden dat mensen met kids die uit huis zijn gelukkiger zijn? Volgens het onderzoek heeft dit te maken met de stress die opvoeden met zich meebrengt. Ouders van volwassen kinderen hebben meer vrijheid en vertrouwen erop dat hun kinderen inmiddels de juiste keuzes kunnen maken.

Gelukkig getrouwd

Ook bleek uit het onderzoek dat mensen die getrouwd zijn, hoger scoren op de schaal. “Al met al suggereren onze resultaten dat sociale netwerken belangrijk kunnen zijn voor welzijn en geestelijke gezondheid op oudere leeftijd", geven de onderzoekers aan. “Echtgenoten, partners en kinderen zijn vaak de basis van langdurige sociale relaties, zij kunnen sociale ondersteuning bieden aan ouderen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Independent. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden