Sombere man Beeld Getty Images
Sombere manBeeld Getty Images

PREMIUMVrouwen

De man van Hilde (45) accepteert zijn ziekte niet: “Hij is somber, onredelijk en onaardig”

De man van Hilde is altijd zeer sportief geweest, totdat hij ziek werd. Langzaam zagen zij en de kinderen hem aftakelen. En veranderde hij in een boze, sombere schim van zichzelf.

Tineke BeishuizenGetty Images

Hilde (45): “Toen ik mijn man tegenkwam, was hij de sportiefste en stoerste man die ik ooit had gezien. Kampioen van de tennisclub. Fanatiek roeier. Zat in het eerste elftal van de voetbalclub. Reed als amateur de Elfstedentocht uit. Waarom hij van alle vrouwen die hij kon krijgen juist mij koos, was me een raadsel. Ik was in sportief opzicht zijn tegenpool. Tennissen deed ik voor de gezelligheid, ik hield van wandelen en maakte fietstochtjes met vriendinnen. Dat was het wel zo’n beetje.

Ik vond mijn leven niet saai, ik had genoeg te doen. Zeker toen we kinderen kregen en ik mijn handen vol had aan hen en mijn baan. Wel vond ik dat mijn man te weinig rekening hield met het feit dat hij een gezin had. Er waren weekends dat we hem bijna niet zagen. Erover praten had geen zin: als je iets wil bereiken op sportgebied, kun je het niet af en toe doen. Dat begreep ik ook wel, al had ik hem graag meer thuis willen hebben. Maar niet op de manier waarop het uiteindelijk gebeurde.

Hij werd ziek, kreeg er een andere ziekte overheen en daarna een infarct. We zagen hem aftakelen. Voor onze ogen veranderde hij in twee jaar tijd van een sterke man in iemand die een rollator nodig had om van zijn stoel bij de wc te komen. Natuurlijk, een huis kun je aanpassen aan de nieuwe situatie. Ik wende eraan dat ik voor de klusjes in huis niet meer op mijn man hoefde te rekenen. Maar wat niet went en wat nog steeds pijn doet, zijn zijn verdriet, wrok en woede. Hij zag zo veel uit zijn handen glippen zonder dat hij er ook maar iets tegen kon doen. Het heeft hem veranderd en dat is voor mij en de kinderen het ergst. Hij kan en wil niet aanvaarden wat hem is overkomen. Hij is somber en teruggetrokken en soms ook onredelijk en onaardig.

Ik begrijp dat hij zich rot voelt, ik zou misschien ook zo worden als het mij zou overkomen. Maar ik heb het er wel moeilijk mee. Gelukkig werk ik nog, het contact met collega’s houdt me op de been en onze jongste dochter woont nog thuis. Maar straks gaat ook zij op kamers. Dan zijn mijn man en ik samen over. Daar probeer ik maar niet aan te denken.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden