null Beeld iStock
Beeld iStock

De man van Katinka (44) bleek homoseksueel

Al langer vermoedde Katinka dat de man met wie ze ruim 20 jaar getrouwd was op mannen viel, maar ze durfde het nooit te vragen.

Elselien van DiereniStock

“16 was ik, toen ik Rutger leerde kennen. Hij was ouder dan ik en ik vond hem stoer, maar het viel me op dat hij ook een vrouwelijke kant had. De manier waarop hij danste, hoe hij zijn sigaret rookte. Ik stond daar niet lang bij stil. Hij had toch voor mij gekozen? Pas toen we al 20 jaar getrouwd waren, kreeg ik serieuze vermoedens over Rutgers geaardheid. Via zijn werk had hij de vrijgezelle Peter leren kennen. Ze tennisten samen en op een avond belde Rutger om te zeggen dat hij bij Peter bleef, ze wilden een borrel drinken. Prima, dacht ik. Maar toen Rutger de volgende ochtend thuiskwam, gedroeg hij zich heel nerveus."

Geen vragen

"Ik durfde niet te vragen wat hij die nacht gedaan had. Ik was bang dat ik het mis zou hebben en hem zou beledigen. En nóg banger dat het waar bleek te zijn wat ik vermoedde. Toen Peter uit beeld raakte, volgden nog andere ‘vrienden’, maar weer durfde ik geen vragen te stellen. Een paar jaar later heeft Rutger het me verteld. Ik zie hem nog zo voor me zitten, hij huilde. ‘Katinka, ik ben homoseksueel’, zei hij. Dus tóch."

Verlamd gevoel

"Hoewel hij me al die jaren had voorgelogen, wist ik dat hij niet anders kon. Zijn vader zou hem nooit accepteren als hij homo was, hij durfde niet. We wilden elkaar niet kwijt, dus er moest een manier komen waarop Rutger zijn gevoelens kon uiten. Ik zei dat ik het zou accepteren als hij met mannen afsprak, als ik het maar wist. Maar toen Rutger voor het eerst naar een vriend ging, bleef ik verlamd achter. Zíjn leven werd hierdoor compleet, maar ik leverde in op mijn geluk. Ook de lichamelijke relatie die we nog altijd hadden, leek niet meer te kloppen. We moesten uit elkaar."

Naar het altaar

"De eerste nacht zonder Rutger voelde ik me ongelooflijk eenzaam. Maar dat gevoel ebde langzaam weg en ik vond een nieuwe partner. Ik was dan ook oprecht blij toen Rutger zijn grote liefde Hans vond. Al stak het me wel dat hij vol overtuiging ‘ja’ zei toen Hans hem ten huwelijk vroeg. Met mij trouwde hij omdat het handig was met de kinderen, met Hans omdat zijn hart dat zei. Gelukkig kon ik dat van me afzetten en heb ik Rutger zelfs naar het altaar gebracht. Dat was een prachtige afsluiting van onze jaren samen. En nu gaan we door, als vrienden.”

Máxima is erg begaan met homo-emancipatie

Interview: Elselien van Dieren

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden