null Beeld

De moeder van Annet (34) heeft Alzheimer

Annet vindt het moeilijk om te accepteren dat juist háár moeder Alzheimer heeft. 

Elselien van Dieren

“Achteraf denk ik dat ik het diep in mijn hart al heel lang wist. Maar ik wilde er niet aan. Iedereen kan dement worden, maar niet mijn moeder. Niet de vrouw bij wie ik al mijn problemen kwijt kon, die er altijd voor me was, met wie ik kon lachen en huilen en die zo veel meer voor me was dan een moeder. Ik ben enig kind, mijn vader overleed toen ik 16 was. Dan groei je vanzelf naar elkaar toe, want we hadden allebei zo veel verdriet, we hielden zo veel van hem. Ze was dapper, ja, wat was ze eigenlijk niet? Flink, moedig en trots. Ook toen ze het een tijdlang financieel zwaar had, wist ze er nog iets van te maken. Ik heb me nooit armoedig gevoeld of minder dan mensen die het beter hadden dan wij. Ik had veel vriendinnen die graag bij mij thuis kwamen en dol waren op mijn moeder. Zo dol zelfs dat ik er soms weleens genoeg van had, dat iemand die ik had gevraagd langs te komen de hele middag met mijn moeder haar problemen besprak."

LEES OOK: DE DAG NADAT MIJN BESTE VRIENDIN ALZHEIMER BLEEK TE HEBBEN

Verdwaald

"Ik trouwde en kreeg kinderen en mijn moeder was de liefste oma van de wereld. Altijd belangstellend, altijd lief. Een tijdje geleden kreeg ik het idee dat er iets aan de hand was. Mijn moeder kon zo verstrooid zijn, dat was niets voor haar. Iets vertellen en het dan een kwartier later opnieuw vertellen. Ik maakte er grapjes over zonder dat ik het leuk vond. En toen kwam ze op een zondag op bezoek en het eerste wat ze zei was: 'Ik ben me daar toch verdwaald! Je had me moeten zien fietsen, ik wist gewoon niet meer waar ik was.' Toen heb ik gezegd: 'Mam, lieverd, ik wil graag dat je naar de huisarts gaat, je vergeet zo veel de laatste tijd.' En ze zei: 'Dat was ik al van plan.' Ze werd onderzocht en de uitslag was beginnende Alzheimer. Terwijl ze nog zo jong is! Ik heb gehuild, ben woedend geweest, wanhopig, maar wat schiet je ermee op? Ik moest het de kinderen vertellen, het kon niet anders. Als ze een tekening voor haar maakten, bekeek ze die nauwelijks, liet hem zo op de grond vallen. Zulke dingen moet je uitleggen en dan nog is het moeilijk voor een kind. Ik ben mijn moeder kwijt terwijl ze er nog is, en soms kan ik dat bijna niet verdragen.”

BEKIJK OOK:

De diagnose Alzheimer heeft veel impact op een mensenleven. Als patiënten zelf zouden mogen kiezen, welke herinnering zouden ze dan níet willen vergeten?

LEES OOK:

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden