PREMIUMmooiste brief

De mooiste brief: “Ik heb mezelf misschien wel het meest verrast”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. Deze week schrijft Liz over een bijzonder geschenk voor haar kleinkinderen.

Liz Berghuis

Wat met een grap begon, eindigt met een serieus boek. Als schrijver (ik ben een oma van 74) had ik nog nooit een kwast aangeraakt. Maar op een dag schilderde ik voor een van de kleinkinderen een lievelingsbeest. Het resultaat viel in goede aarde, en ik besloot stilletjes ook de overige 25 kleinkinderen te verrassen met hun lievelingsbeest. Ik zou ze allemaal schilderen en tot een dierbaar document maken. In gedachten zag ik het boek al voor me: A4-formaat, harde kaft, alle kinderen op de achterzijde.

Het coverontwerp zou ik aan Anna (ontwerper in wording) overlaten. Elk kind kreeg twee bladzijden.

Op rechts hun dier, op links een gedicht van mijn hand.

De afgelopen jaren heb ik de dood een aantal maal in de ogen gekeken. Uitgezaaide kanker, twee keer corona, een herseninfarct… Ik vroeg me af wat ik als tastbare herinnering zou kunnen achterlaten voor mijn kleinkinderen. Allemaal legden ze mij hun wens voor, en ik ging aan de slag met penselen, olieverf en doeken. Van schildpad tot snoek, van kogelvis tot giraf. Halverwege dit avontuur dacht ik soms: Liz, waar ben je toch aan begonnen? Maar ik kreeg mijn schouders er toch weer onder en genoot ervan. Alles ligt nu bij de drukker. De voorpret gedurende al die maanden om uiteindelijk deze kunststukken te mogen overhandigen was fenomenaal. Maar eigenlijk heb ik mijzelf nog het meest verrast!

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in Libelle.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden