De mooiste brief Beeld Getty Images/500px
De mooiste briefBeeld Getty Images/500px

PREMIUM

De mooiste brief: “Opvoeden is loslaten, maar bij ons ging het wel heel rap”

Elke week de mooiste brieven, verhalen, tweets en posts in ‘In gesprek met Libelle’. Deze week schrijft Anjet over haar dochter, die wel heel vroeg volwassen moest worden.

Anjet JonkersGetty Images/500px

Dansgeluk

Twaalf jaar was mijn dochter toen haar dansdroom leek te stoppen. Op de Nederlandse academies was geen plek voor haar. Na een second opinion deed zij succesvol auditie bij de dansopleiding in Antwerpen. Een twaalfjarig meisje vol dromen vertrok naar het internaat om alleen in de weekends thuis te komen.

Terwijl haar hart een vreugdesprongetje maakte, vertrouwde ik een vriendin snikkend toe dat het haar zo gegund was, maar dat het ‘station thuiswonen’ tot mijn verdriet nú al gepasseerd was. Er volgden jaren vol dromen, bijstellingen, trainingen en blessures, vriendschappen en concurrentie, snoepbuien en diëten, intens podiumplezier en teleurstellingen.

Na 3,5 jaar internaat ging ze op zichzelf wonen en 2,5 jaar later deed ze audities om uiteindelijk in Malta neer te strijken bij het nationale dansgezelschap ŻfinMalta. Nu is ze 21. Rond de kerstdagen was ze samen met haar Maltese vriend bij ons op bezoek. Ik aanschouwde het koppel vol dromen over wonen en werken in Engeland, Duitsland of waar dan ook.

Even had ik weer dat gevoel: het is haar zo gegund, maar het maakte me verdrietig dat ik nooit zomaar even bij haar langs kan wippen. Opvoeden is loslaten, maar bij ons is het wel heel rap gegaan.

Anjet Jonkers

De schrijfster krijgt een mooie ketting met een vergulde Libelle-hanger, speciaal ontworpen voor de mooiste brief in Libelle.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden