De portemonnee van... Beeld Josselin Bijl
De portemonnee van...Beeld Josselin Bijl

PREMIUM

De portemonnee van Jantien (37): “Op deze manier bespaar ik € 400 per maand op boodschappen”

Iedere week nemen we een kijkje in de portemonnee van een lezeres. Dit keer is dat Jantien. Ze is 37 jaar, woont in Oss en werkt als juridisch medewerker. Met Libelle bespreekt ze wat ze verdient en waar ze haar geld aan uitgeeft.

Tara StokdijkJosselin Bijl

De portemonnee van...

Naam: Jantien
Leeftijd: 37 jaar
Woonplaats: Oss
Beroep: Juridisch medewerker
Aantal werkuren per week: 24
Salaris (netto): € 2100
Overige inkomsten: Maximaal € 100 per maand (meestal minder) uit diverse neveninkomsten (verschillende side hustles en uitbetalingen van eerdere investeringen)

Woont samen met: partner
Beroep partner: Uitvoerder
Salaris (netto) partner: Ik heb eerlijk gezegd geen idee

Uitgaven per maand

(kosten door de helft gedaan in verband met samenwonen)

Hypotheek: € 338
Gas, water, licht: € 62,50
Gemeentelijke belastingen: € 45
Verzekeringen: € 265
Boodschappen: € 100
Kleding: € 30
Auto en openbaar vervoer: € 80
Telefoon: € 12,50
Internet en tv: € 28
Overige abonnementen: € 34
Sporten: € 50
Huisdieren: € 25
Uitstapjes: € 100
Vakantie: € 100
Goede doelen: € 40

Totaal maandelijkse uitgaven: € 1310

Maandelijks spaarbedrag gezamenlijke rekening: € 750
Maandelijks bedrag naar de beleggingsrekening: € 100
Maandelijks spaarbedrag privérekening: wat er over is aan het einde van de maand

Saldo gezamenlijke spaarrekening: € 17.000
Saldo privéspaarrekening: € 16.500
Saldo beleggingsrekening: € 10.300
Overige investeringen/aandelen: € 3000

Ben je tevreden met je salaris?

“Ja, heel tevreden. Ik heb rechten gestudeerd, maar kwam er al snel achter dat ik niet fulltime juridisch werk wilde doen. Ik heb veel hobby’s en besteed daar graag mijn tijd aan. Ik heb mezelf tot doel gesteld om in drie dagen per week genoeg te verdienen om rond te komen. Dat is gelukt. Ik besef goed dat ik daar mazzel mee heb. Naast mijn juridische werk verdien ik nog een klein bedrag per maand aan wat ik ‘side hustles’ noem. Zo schrijf ik haakpatronen voor tijdschriften. Er is ooit een haakpatroon van mij in een boek gepubliceerd waarvoor ik nog steeds royalty’s ontvang. Daarnaast werk ik af en toe als mystery shopper. Ik ben blij dat ik de tijd heb om dat soort klusjes te kunnen doen.”

Hoe houd je je vaste lasten laag?

“We hebben ons huis in een goede tijd gekocht, net voordat de prijzen over de kop gingen. Ook proberen we regelmatig extra op de hypotheek af te lossen, zodat de maandelijkse kosten omlaag gaan. En we hebben een vast energiecontract voor drie jaar. Daar ben ik nu natuurlijk ontzettend blij mee.”

Hoe bespaar je geld op boodschappen?

“Ik haal vaak boxen via Toogoodtogo. Tegen een klein prijsje kun via deze app eten kopen dat anders wordt weggegooid. Lidl heeft ook dit soort boxen met groente en fruit. Ik vind het leuk en uitdagend om keer op keer te bedenken wat ik van de inhoud van zo’n box kan maken. Je weet immers niet van tevoren wat je krijgt. Soms ben ik daar wel een dag mee bezig. Ik zie het als hobby, maar ook absoluut als een manier om te besparen. Vroeger was ik wel € 500 à € 600 per maand kwijt aan boodschappen voor ons samen, nu red ik het met € 200. Ik sta in mijn omgeving ook bekend als iemand die nooit eten weggooit. Ik krijg daarom regelmatig producten die bijna over de datum zijn van vrienden en familieleden, bijvoorbeeld als iemand de voorraadkast heeft opgeruimd. Ik weet er altijd wel raad mee.”

Je zegt dat je momenteel geen idee hebt wat je partner verdient...

“Nee haha, dat komt omdat hij de afgelopen tijd vaak van baan is gewisseld. Hij was ZZP’er, maar kon dat werk wegens fysieke klachten niet meer doen. Toen heeft hij tijdelijk een ander beroep gehad, waarmee hij niet veel verdiende. Ik hielp hem met besparen, waardoor ik goed op de hoogte was van zijn financiële plaatje. Inmiddels heeft hij een nieuwe baan als uitvoerder, waarmee hij stukken beter verdient. Hij krijgt iedere vier weken betaald, maar hoeveel dat precies is, weet ik niet. Het is in ieder geval genoeg. Ik weet ook niet of hij precies weet wat ik verdien. We maken allebei iedere maand € 1350 over naar de gezamenlijke rekening en zolang ons dat beiden lukt, is er niks aan de hand.”

Van welke uitgaven word je gelukkig?

“Van leuke dingen doen. Bijvoorbeeld lekker lunchen, een dagje pretpark of een weekendje weg. Herinneringen maken vind ik belangrijk. Verder geef ik liever geen geld uit aan onnodige zaken. Dan spaar ik het geld liever voor wanneer ik het nodig heb.”

Hoe zien je vakanties eruit?

“We gaan één keer per jaar op vakantie, in de zomer. Meestal gaan we met de tent op pad. Aan het begin van onze relatie gingen we nog weleens op all-inclusive vakantie naar Turkije, maar dat is eigenlijk niks voor ons. We zijn ook niet van op het strand liggen. Een lekker bed vinden we wel fijn, maar verder hoeven we geen luxe. We vinden het net zo leuk om ’s ochtends met een croissantje voor onze tent te zitten. Mijn partner en ik hebben allebei een motor en daar gaan we ook weleens mee op vakantie. Of een motor veel geld kost? De aanschaf wel. Ook een helm en goede motorkleding zijn best duur, maar bescherming is heel belangrijk, dus daar hebben we in geïnvesteerd. Verder valt het wel mee. De wegenbelasting is ongeveer een tientje per maand, en ik laat per 1 à 2 jaar een onderhoudsbeurt doen. Dat zijn de kosten niet. We zijn eerlijk gezegd ook mooi-weer-rijders. Ze staan nu al maanden in de garage.”

Heb je momenteel spaardoelen?

“We willen de keuken laten verbouwen en sparen daar al best lang voor. Die prijzen lopen alleen steeds meer op, zowel de materiaalkosten als het arbeidsloon. Gelukkig hebben we er geen haast mee. We hebben inmiddels wel wat losse apparaten vervangen en de rest kan nog wel even mee.”

Je doet aan beleggen en investeren in aandelen. Hoe is dat begonnen?

“Anderhalf jaar geleden bedacht ik dat ik meer wilde doen met mijn spaargeld. Ik heb toen bij de bank een beleggingsrekening geopend met € 10.000 erop. Inmiddels heb ik er nog zo’n € 1000 aan toegevoegd. Helaas heb ik tot nu toe alleen maar verlies gemaakt. Dat is best spannend, maar bij beleggen moet je natuurlijk aan de lange termijn denken. Ik hoop dat het me over 20 à 25 jaar wel iets heeft opgeleverd. Wat investeringen betreft: ik heb in een aantal bedrijven in de foodbranche geïnvesteerd die mij persoonlijk aanspreken en die ik graag wil steunen. Of ik er echt winst op ga maken, weet ik niet. Het belangrijkste vind ik dat ik er niet te veel op verlies.”

Vind je het belangrijk om aan goede doelen te geven?

“Ja, dat vind ik wel belangrijk. Ik heb een aantal vaste goede doelen die me aan het hart gaan. Soms laat ik me aan de deur ook weleens ompraten om ergens lid van te worden. Meestal kies ik dan na een jaar weer iets anders.”

Wil jij ook meedoen aan ‘De portemonnee van’?

Laat hieronder je naam en je gegevens achter, dan nemen we contact met je op. Uiteraard kan het anoniem.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden