De portemonnee van... Beeld Josselin Bijl
De portemonnee van...Beeld Josselin Bijl

PREMIUM

De portemonnee van Karin (56): “We hebben meer te besteden dan onze vrienden”

Iedere week nemen we een kijkje in de portemonnee van een lezeres. Dit keer is dat Karin. Ze is 56 jaar, woont in Noordwijk en werkt als directiesecretaresse. Met Libelle bespreekt ze wat ze verdient en waar ze haar geld aan uitgeeft.

Tara StokdijkJosselin Bijl

De portemonnee van...

Naam: Karin
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats: Noordwijk
Beroep: directiesecretaresse
Aantal werkuren per week: 40
Salaris (netto): € 2800

Woont samen met: Rob (62)
Salaris (netto) partner: € 3700

Uitgaven per maand

Hypotheek: € 455
Gas, water, licht: € 250
Gemeentelijke belastingen: € 75
Verzekeringen: € 180
Boodschappen: € 400
Kleding: € 200
Auto: € 200
Telefoon: € 40
Internet en tv: € 60
Overige abonnementen: € 30
Sporten: € 50
Uitstapjes: € 150
Uiteten: € 200
Vakantie: € 300
Kapper: € 100

Spaarbedrag per maand: € 1000 (gezamenlijk)

Heb je weleens geldzorgen gehad?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben opgegroeid met een hardwerkende vader die een goede boterham verdiende. We werden niet verwend, maar kregen alles wat we nodig hadden en gingen jaarlijks op vakantie. Ook nu hebben mijn man en ik het goed. We hebben geen kinderen, en laten we eerlijk zijn, dat scheelt behoorlijk in de kosten. Dat merkten we aan onze vrienden die wel kinderen kregen. Wij hadden het in vergelijking met hen altijd net iets breder. Dat we allebei altijd fulltime zijn blijven werken, helpt natuurlijk ook mee.”

Waaraan geven jullie dat geld uit?

“Onze vrienden en familie noemen ons levensgenieters. Dat zijn we ook echt. We gaan zeker drie keer per jaar op vakantie naar een warme plek. Daarnaast gaan we graag een weekendje samen weg en houden we van etentjes. Ook concerten, het theater en musea bezoeken we graag. Vooral aan dingen doen, dus.”

Niet aan materiële zaken?

“Ook wel, hoor. Ik heb het getroffen met een man die net zo van shoppen houdt als ik. Tijdens een middagje winkelen geef ik wel meer geld uit dan hij, moet ik toegeven. Maar goed, hij heeft dan weer een duurdere auto voor de deur staan. Zo worden we allemaal blij van andere dingen.”

Noordwijk is een prijzige gemeente. Toch zijn jullie woonlasten niet zo hoog. Hoe komt dat?

“We wonen hier al bijna dertig jaar. Het waren andere tijden toen we dit huis kochten en we hebben extra kunnen aflossen. Het is een dubbel bovenhuis met een heerlijk dakterras. Omdat we geen kinderen hebben is dit huis voor ons altijd groot genoeg geweest. Hoewel we inmiddels toch aan verhuizen denken...”

Waarom denk je aan verhuizen?

“Een gelijkvloerse woning met tuin lijkt ons geschikter voor de oude dag. Maar dat is toekomstmuziek. De huizenmarkt is nu natuurlijk krankzinnig. We kunnen wel wat kopen, maar dan gaan we maandelijks een stuk meer betalen. Dat is een afweging die we nog aan het maken zijn.”

Je besteedt maandelijks € 100 aan de kapper. Is dat belangrijk voor je?

“Ja, dat klinkt best ijdel, maar dat vind ik wel belangrijk. Ik ga eens in de zes weken. Dan tik ik gemiddeld € 120 af. Toen dat in coronatijd niet kon, wilde ik me het liefst verstoppen. Ik had enorme uitgroei, gênant!”

Probeer je op de boodschappen te besparen?

“Nee, eigenlijk niet. Wij gaan voor kwaliteit. Voor vlees ga ik naar de slager, voor brood naar de bakker, ik haal graag kaas bij de kaasboer. Natuurlijk vind ik het fijn als iets op mijn boodschappenlijstje nét in de aanbieding is, maar ik ga er niet zelf naar op zoek.”

Hebben jullie nog andere spaardoelen, naast een eventueel nieuw huis?

“Ach, wensen zat! Er zijn nog verre reizen die we willen maken. En een eigen camper lijkt ons stiekem ook wel wat. Of we eerder met pensioen willen? Nee, eigenlijk niet. Mijn man en ik werken allebei al sinds we twintig waren voor dezelfde werkgever. Dat is tegenwoordig best bijzonder. Op de dag dat ik moet stoppen met werken, zal ik wel een traantje laten. Wel meer dan één, waarschijnlijk. Ik moet er nog niet aan denken.”

Wil jij ook meedoen aan De portemonnee van?

Laat hieronder je naam en je contactgegevens achter, dan nemen we contact met je op. Uiteraard kan het anoniem.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden