De portemonnee van... Beeld Josselin Bijl
De portemonnee van...Beeld Josselin Bijl

PREMIUM

De portemonnee van Lizzy (31): “Voor we aan kinderen beginnen, willen we een huis kopen”

Iedere week nemen we een kijkje in de portemonnee van een lezeres. Dit keer is dat Lizzy. Ze is 31 jaar, woont in Rotterdam en werkt in social media. Met Libelle bespreekt ze wat ze verdient en waar ze haar geld aan uitgeeft.

Tara StokdijkJosselin Bijl

De portemonnee van...

Naam: Lizzy
Leeftijd: 31
Woonplaats: Rotterdam
Beroep: socialmediamedewerker
Aantal werkuren per week: 40
Salaris (netto): € 2400
Salaris (netto) partner: € 2800

Uitgaven per maand

Huur: € 600
Gas, water, licht: € 200
Gemeentelijke belastingen: € 50
Verzekeringen: € 200
Boodschappen: € 300
Kleding: € 200
Openbaar vervoer: € 100
Telefoon: € 35
Internet en tv: € 65
Overige abonnementen: € 20
Sporten: € 50
Uitstapjes: € 100
Vakantie: € 250
Spaarbedrag per maand: € 200 - € 400

Ben je tevreden met je inkomen?

“Ik ben niet zwaar ontevreden, maar zou wel meer willen verdienen. Waarom? Omdat ik maandelijks meer wil sparen. Mijn vriend en ik huren een woning voor € 1200 per maand. Een grote hap uit ons inkomen. Hierdoor lukt het ons niet om veel spaargeld opzij te zetten. Vaak zitten we aan het einde van de maand krap bij kas. Dat terwijl we allebei fulltime werken.”

Waar heb je meer spaargeld voor nodig?

“We zijn op zoek naar een koopwoning. De makelaar heeft ons laten weten dat de markt stabiliseert. Dat merken we zelf ook, zo komen we tegenwoordig makkelijker aan een bezichtiging dan een paar maanden geleden. Maar de rente is wel gestegen waardoor we minder geld kunnen lenen. Hierdoor kunnen we alsnog niet op tegen de mensen met veel eigen geld of een jubelton op zak. Heel frustrerend. Ik heb af en toe echt het gevoel dat ons leven on hold staat.”

Op welke manier?

“We beginnen bijvoorbeeld niet aan kinderen voordat we een huis gekocht hebben. We wonen nu op drie hoog met alleen een balkon. Met een gezin wonen wij liever in een eengezinswoning met tuin. Maar ik weet niet of dat op korte termijn gaat lukken.”

Zou je kunnen besparen?

“Ja, absoluut. Als we echt ons best doen, zouden we minder geld aan boodschappen kunnen besteden. Ook zou ik mijn abonnementen op de sportschool en Netflix op kunnen zeggen, en ik hóef niet per se kleding te kopen iedere maand. Maar of het leven daar leuker van wordt? Ik vind dat we ook wel een beetje mogen genieten, want we werken hard. Ik vind het al absurd dat het zo moeilijk is om een huis te kopen als je allebei fulltime werkt, laat staat dat we ook nog eens extreem zuinig moeten leven.”

Hoe verdelen je vriend en jij de financiën?

“We hebben ieder een eigen rekening en een gezamenlijke rekening. Naar die gezamenlijke rekening maken we allebei elke maand € 1000 over. Daarvan betalen we de vaste lasten, zoals de huur. Dit werkt voor mij goed, omdat ik zo geen verantwoording aan mijn vriend hoef af te leggen. Ik wil me niet verplicht voelen om te overleggen wanneer ik bijvoorbeeld dure schoenen wil kopen. Het is mijn geld! Hetzelfde geldt voor hem. Hij gaat weleens met zijn vrienden naar de kroeg. Aan het einde van de avond komt er dan een bon van honderden euro's aan bier. Als hij dat van ons gezamenlijke geld zou betalen, zou ik niet blij zijn.”

Heb je, naast een nieuwe woning, nog spaardoelen?

“Ik wil graag mijn rijbewijs halen. Gelukkig woon ik best dicht bij mijn werk, het is goed te doen met het openbaar vervoer. Ik besef ook dat de benzineprijzen nu torenhoog zijn en autorijden daarom duur is. Maar toch lijkt het me in de toekomst wel praktisch om te kunnen rijden.”

Van welke uitgave word je het gelukkigst?

“Ik denk dan toch vakanties. Omdat je dan echt even lekker uit die werksleur getrokken wordt en in een andere omgeving bent. Dat heb ik soms echt nodig. We gaan 2 à 3 keer per jaar en dan meestal ver weg. In de coronatijd zijn we 2,5 jaar niet op vakantie geweest. Ik stond echt te springen toen we eindelijk weer weg konden. Man, wat had ik het reizen gemist.”

Wil jij ook meedoen aan De portemonnee van?

Laat hieronder je naam en je contactgegevens achter, dan nemen we contact met je op. Uiteraard kan het anoniem.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden