PREMIUM

De slaapkamergeheimen van Anin (29): “We konden eindelijk elkaars lichaam centimeter voor centimeter verkennen”

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat gebeurt er in jouw slaapkamer? In onze rubriek Slaapkamergeheimen spreekt Libelle iedere week een lezeres over haar seksleven. Anin (29): “Ik heb meerdere personen in mijn leven met wie ik sex kan hebben.”

Bianca LoomanGetty Images

Anin: “Heb je een vriend of ben je single? Mensen doen net alsof dat de enige opties zijn. Voor mij is dat niet zo. Een relatie is geen vaststaand concept. Ik heb meerdere personen in mijn leven met wie ik sex kan hebben. Ik voel niet de behoefte daar een label op te plakken. Een vaste relatie, FWB, scharrel of een kwarrel, wat maakt het uit? Daar wordt het alleen maar een keurslijf van. Dat het er ’s avonds in bed maar weer van moet komen, omdat sex er nu eenmaal bij hoort. Nou, ik wil dat soort verplichtingen niet. Ik wil gewoon voelen waar ik zin in heb en daar naar handelen.

Geliefden

Er zijn mannen in mijn leven met wie ik regelmatig sex heb, er zijn vrouwen met wie ik geen sex heb, maar dat misschien wel zou willen proberen. Er is ook een man met wie het in bed niet zo klikte, maar met wie ik het wel gezellig heb. Ik noem ze allemaal geliefden omdat ik ze graag in mijn leven heb. Dat is waar het om gaat voor mij. Niet om wat ik met ze doe in bed.

Monogamie

Als tiener en begin twintiger heb ik niet echt aan monogamie getwijfeld. Ik heb het nooit bevraagd. Het leek de enige manier om een gezonde relatie te hebben. Wel ging ik vaak vreemd als ik een vriendje had. Dat betekende altijd het einde van de relatie.

Toen ik op mijn 20ste een ‘vaste’ vriend kreeg, werd ik na een paar jaar weer verliefd op een ander. Mark was een collega en ik schrok ervan hoe leuk ik hem vond. Ik wilde mijn relatie niet weer stukmaken, dus besloot mijn gevoel te onderdrukken. Maar na een paar maanden stonden we toch te zoenen en dat bracht ons beiden in de war. We dachten dat je alleen verliefd werd op een ander als er iets mis is in je relatie, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Ik hield van mijn vriend, Mark van zijn vriendin. Maar we waren ook echt verliefd op elkaar. Wij wilden onderzoeken hoe we onze liefde en de relaties konden combineren. Maar mijn partner stond daar helemaal niet voor open.

Polyamorie

Achteraf snap ik dat wel. Ik had pas over polyamorie gepraat toen ik al verliefd was op een ander. We hadden veel eerder in de relatie om tafel moeten gaan zitten om te bespreken hoe we stonden tegenover monogamie en vreemdgaan en hoe het zou zijn als een van ons gevoelens voor een ander zou krijgen.

De vriendin van Mark schrok ook. Ze was boos en bang, maar ze stond er wel voor open. En zo zette ik mijn eerste stappen in de polyamoreuze wereld. Het eerste half jaar was verschrikkelijk. Een paar keer heb ik op het punt gestaan de stekker eruit te trekken, ik werd er zo onzeker van. Ik wilde zijn relatie niet kapot maken en haar tijd geven om aan mij te wennen. En ik moest zelf ook wennen aan de nieuwe situatie en was tegelijkertijd zo verliefd op hem. Heel verwarrend.

Na ongeveer een half jaar werd zij ook verliefd op iemand anders en begreep ze beter dat je intense gevoelens kunt hebben voor meerdere mensen tegelijk. Er kwam meer ruimte voor ons. En uiteindelijk hadden wij voor het eerst een legale ontmoeting. We gingen samen naar een bijeenkomst over polyamorie. Zaten we daar als groentjes tussen mensen die al jaren non-monogame relaties hadden. Het kon dus gewoon, voelden we allebei. Na die bijeenkomst ging hij met me mee naar huis en konden we eindelijk elkaars lichaam centimeter voor centimeter verkennen. Magisch.

Onzekerheid

We zijn nu vijf jaar verder en allebei meer gewend aan deze vorm van samenzijn. Mark en zijn toenmalige vriendin wonen niet meer samen. Toen hij bij haar weg ging heb ik wel even overwogen om toch met zijn tweeën verder te gaan. Maar we zaten al zo ver in de polyamorie, dat we daar verder mee wilden.

Toen hij ging samenwonen met een andere vrouw, vond ik dat wel moeilijk. De onzekerheid speelde op en ik was bang dat hij mij zou laten zitten voor haar. Ik sprak daar veel met haar over. Zij bleek dezelfde angst en onzekerheid te voelen. Dat hielp.

Leve de liefde

Inmiddels hebben zij geen sex meer met elkaar, maar ze is nog wel in zijn leven. Net als zijn ex. Ik heb zelf ook een paar andere mannen in mijn leven die ik af en toe zie. Met Mark heb ik het meest contact. Daarnaast is er een man die een open relatie heeft en voor wie ik de secundaire partner ben. En er is iemand van mijn werk met wie ik het af en toe heel leuk heb. Wat ik er zo fijn aan vind, is dat de sex met iedere man weer helemaal anders is. Mark is zachtaardig en gevoelig. De collega is juist direct en dominant en met die ander is het weer heel anders. En het heerlijke is: ik hoef niet te kiezen. Ik kan gewoon op mijn eigen kompas varen. Als ik het lekker vind, dan gaan we door. Vind ik het niet fijn, dan doen we het niet. We hoeven nergens uit te komen met elkaar, niets te bereiken. Behalve dat we ons allemaal prettig voelen.

Hoe het verder moet in de toekomst is voor mij nog onzeker. Ik denk wel dat Mark de vader van mijn kinderen wordt, maar hoe we dat praktisch vorm gaan geven weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik ook voor mijn kinderen niet ga verstoppen wie ik ben. Leve de liefde, leve het leven, dat is wil ik ze zeker meegeven.”

Wil je ook jouw slaapkamergeheim met ons delen? E-mail dan naar onlineredactie@libelle.nl. Anoniem mag ook!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden