null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUMSlaapkamergeheimen

De slaapkamergeheimen van Elsa (37): “Als hij bij een andere vrouw is geweest, hoef ik geen details”

Wat gebeurt er in jouw slaapkamer? In onze rubriek Slaapkamergeheimen spreekt Libelle iedere week een lezeres over haar seksleven. Elsa (37): “Het gaat om de warme gloed in mijn vagina en de autonomie die ik ervaar om zelf te beslissen daar wel of niet iets mee te doen.”

Bianca LoomanGetty Images/iStockphoto

Elsa (37): “Het liep al een hele tijd grillig tussen ons in bed. In het begin vlogen de vonken er nog vanaf, maar na een decennium reageerde mijn lichaam gewoon anders. Daar kwam bij dat we al jaren samen werkten en dat zorgde voor spanningen. Als manager vond ik dat hij vaak bot en bazig deed. In bed kon ik dat moeilijk van me afschudden. Het stroomde gewoon niet meer zo.

Behoefte aan sex

Hij wilde wel twee keer per dag vrijen, maar ik had daar heel vaak geen zin in. Een jaar of drie geleden begon ik me af te vragen of het wel fair was om hem zo te begrenzen. Hij had duidelijk meer behoefte aan sex en wie was ik om hem dat te ontzeggen? Hij had al vaker aangegeven nieuwsgierig te zijn naar andere vrouwen en ineens begon er bij mij ook ruimte voor dat idee te komen. Dat kwam vooral doordat ik begon met dansen. Ik merkte dat ik de mannen daar steeds dichterbij liet komen.

Monogaam

Heel intiem en sensueel was dat, terwijl het niks afdeed aan het gevoel voor mijn partner. Sterker, na zo’n avond dansen stroomde het bij mij weer en kreeg ik meer zin in mijn man. Blijkbaar is liefde niet iets dat opraakt. Hoe meer je het laat stromen, hoe meer je ervan hebt. Bovendien zag ik het ook niet echt voor me nog 40 jaar in een monogame relatie te blijven.

Open relatie

Mijn man was mijn tweede seksuele partner. Mijn hele seksuele ontwikkeling had ik met hem doorgemaakt. Ik was nieuwsgierig naar wat andere mannen te bieden hadden. Op de dag dat ik voorstelde om de mogelijkheden van een open relatie te onderzoeken, maakte mijn man al een afspraakje met een vrouw die hij al een poosje interessant vond.

Beelden herhalen

Eerst was het koffie, maar op een gegeven moment was het duidelijk dat het sex zou worden. Vanaf het begin stemden we dat soort dingen af. Bij elk stap checkten we even of die ander nog oké was. Blijven intunen, anders werkt het niet. Die eerste nacht dat hij naar een ander ging, vond ik ondanks alles toch verschrikkelijk. De hele avond stelde ik me voor hoe het eruit zou zien, mijn man die helemaal bezweet die prachtige vrouw aan het nemen was. Ik bleef dat beeld maar herhalen in mijn hoofd. Nu weet ik dat ik die beelden niet moet toelaten. Het zijn die beelden en de gedachten die erbij horen die pijn doen. Als je die beelden ziet, ga je jezelf vergelijken met die ander. En dat slaat nergens op.

Spannend

Ik kan soms zelf ook vreselijk verliefd worden op iemand, maar ik weet dat het altijd spannend is met iemand met wie je geen verleden hebt. Dat was het met mijn man 18 jaar geleden ook. Daar raak ik niet van in de war. Ik voel met heel mijn wezen dat ik met mijn man wil zijn. En hij voelt dat andersom ook. Een ontmoeting met een ander doet daar niets aan af.

Masturberen

Tegenwoordig gebruik ik de avonden dat hij bij een andere vrouw is dus vooral lekker voor mezelf. Masturberen, muziek luisteren, mijn lichaam verzorgen. Als hij thuis komt vraag ik wel of hij het fijn gehad heeft, maar details hoef ik niet te weten. Dat geldt voor hem overigens ook. Hij wil nooit weten wat ik precies met die ander gedaan heb. Wel vraagt hij soms wat het me heeft gebracht. En dat is uiteindelijk waar het om gaat. Net als bij een diamant heeft ook een mens verschillende facetten. Je eigen partner kan een paar van die facetten beschijnen, maar niet allemaal. Om licht op de rest te laten schijnen, heb je ook anderen nodig. Je vrienden, je kinderen, de winkeljuffrouw, maar zeker ook het intieme contact met andere mannen. In elk nieuw contact kun je jezelf ontmoeten.

Bijzonder en intiem

Zonder bagage, zonder verleden voel je hier en nu wie je bent en waar je behoefte aan hebt. Daar geniet ik vooral van. Mensen denken altijd dat je in een open relatie met jan en alleman het bed induikt, maar voor mij geldt dat helemaal niet. Het komt eigenlijk zelden voor dat ik sex met iemand anders heb. Het is zo bijzonder en intiem, dat doe ik niet zomaar. Daar gaat het ook helemaal niet om. Het gaat om de warme gloed in mijn vagina en de autonomie die ik ervaar om zelf te beslissen daar wel of niet iets mee te doen.

Gunnen

Soms sta ik al in iemands slaapkamer als ik alsnog ‘nee’ zeg. Ik hoef niemand te pleasen, ik hoef alleen maar naar mijn eigen lichaam te luisteren. Ik moedig mijn man van harte aan om datzelfde te doen. Hij heeft net weer een vrouw ontmoet die hij graag beter wil leren kennen. ‘Ga ervoor’, zeg ik dan. Natuurlijk doet het dan even pijn als hij de ochtend erna weer thuiskomt, maar dat trekt snel bij. Ik gun het hem gewoon en hij gunt het mij.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden