null Beeld

De zelfmaak chinees – recepten

Rijst­noedels met rundvlees in zwarte boontjessaus

redactie

De gefermenteerde zwarte boontjes in dit gerecht vindt u bij de toko onder de naam tausiboontjes.

Hoofdgerecht voor 4 personen

• 250 g brede rijstnoedels

• 4 el Chinese sojasaus

• 5 tl sesamolie

• zout

• 400-450 g mals rundvlees (biefstuk, entrecote), in reepjes

• 2-3 el zonnebloemolie

• 2-3 el gefermenteerde zwarte boontjes, grof gesneden

• 2 teentjes knoflook, fijngesneden

• 1 el dunne reepjes gemberwortel

• 3 rode chilipepers, in reepjes

• ½ dl kippenbouillon • 3 lente-uitjes, in ringen

Bereid de noedels volgens gebruiksaanwijzing. Meng voor de marinade 2 el sojasaus, 3 tl sesamolie en een snufje zout, roer de reepjes vlees erdoor en laat dit 20 min. marineren. Verhit de zonnebloemolie in een wok en bak het vlees met marinade hierin circa 2 min. op hoog vuur. Schep het vlees uit de wok en laat het in een zeef uitlekken. Schep de achtergebleven olie op 1 el na uit de wok en bak hierin de zwarte boontjes, knoflook, gemberwortel en rode peper circa 1 min. Roer er de bouillon, 2 el sojasaus en 2 tl sesamolie door en laat het mengsel afgedekt nog 1-2 min. sudderen. Voeg vlees, lente-ui en noedels toe en verwarm alles goed.

Bereiden: circa 25 min. Marineren: circa 20 min. Circa 495 kcal p.p.

Noedelsoep met garnalen

De soep kan ook met gekookte garnalen worden gemaakt. Voeg deze pas op het laatst toe, want ze zijn al gaar.

Hoofdgerecht voor 6 personen

• 1½ l kippenbouillon

• 6 lente-uitjes, in ringen

• 2-3 tl sesamolie

• 3 el Chinese sojasaus

• ca. 500 g Aziatische groene groenten (kleine paksoi en Chinese broccoli)

• 350 g gepelde rauwe garnalen

• 200-250 g dunne tarwe- of eiernoedels

Breng de bouillon aan de kook met de lente-ui en sesamolie. Voeg sojasaus, groenten, garnalen en noedels toe en kook de soep al roerend 3-5 min. tot de groenten en noedels beetgaar zijn. Breng op smaak met sojasaus.

Bereiden: circa 20 min. Circa 365 kcal p.p.

Bami goreng

Bami goreng betekent letterlijk ‘ge­bakken bami’. In dit recept is gekozen voor een dunne mie, die lekker knapperig wordt

gebakken in de wok.

Hoofdgerecht voor 4 personen

• 300 g dunne eiernoedels (mie)

• 6 el arachideolie

• 2 rode uien, fijngesneden­

• 1-2 teentjes knoflook, fijngesneden

• 1 rode peper, fijngesneden

• 1 rode paprika, in reepjes

• 1 el geraspte gemberwortel

• ½ tl garnalenpasta (trassi)

• 400 g mager varkensvlees, in reepjes

• 200 g Chinese kool, in reepjes

• 4 lente-uitjes, in ringen

• 1-2 el sojasaus

• zout, peper

• gefruite uitjes

Bereid de mie volgens gebruiksaanwijzing. Spoel af met koud water en laat het goed uitlekken. Verhit 3 el olie in een wok en bak de mie in circa 5 min. krokant. Schep de mie uit de wok. Verhit opnieuw 3 el olie in de wok en bak hierin de ui, knoflook, rode peper, paprika en gemberwortel 3-4 min. Voeg garnalenpasta en vlees toe en bak alles circa 3 min. Voeg kool en lente-ui toe en bak alles al omscheppend nog circa 3 min. Schep de mie erdoor en verwarm alles goed. Breng op smaak met sojasaus, zout, peper en gefruite uitjes.

Bereiden: circa 30 min. Circa 625 kcal p.p.

Noedelsalade met kip en grapefruit

Dunne, transparante glasnoedels zijn heel decoratief in salades!

Hoofdgerecht voor 4 personen

• 150 g groene asperges, geschild

• 50-200 g dunne glasnoedels

• 2 roze grapefruits

• 100 g taugé

• ½ komkommer, ongeschild, in reepjes

• handvol waterkersblaadjes

• ca. 250 g gerookte kip, in repen

• 3-4 el fijn­gesneden kruiden (koriander, peterselie en munt)

• 2-3 el grof gehakte cashewnoten

Voor de dressing

• 1-2 rode chilipepers, fijngesneden

• 1 kleine rode ui, fijngesneden

• 2-3 el limoensap

• 1 el (rijst)azijn

• 2 el vissaus

• 1 el sesamolie

• 3 el arachideolie

Kook de asperges in 4-6 min. beetgaar, laat ze uitlekken en schaaf ze in lange, dunne repen.­ Bereid de noedels volgens gebruiksaanwijzing. Laat ze uitlekken. Schil de grapefruits dik en snijd de partjes vruchtvlees tussen de vliezen los. Dompel de taugé circa 30 sec. in ruim kokend water, laat uitlekken. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Meng komkommer, asperges, waterkers, grapefruit, kip, noedels en kruiden. Schep de dressing erdoor en bestrooi met cashewnoten.

Bereiden: circa 30 min. Circa 455 kcal p.p.

Deze recepten werden ook bereid tijdens de Libelle Zomerweek en stonden in Libelle 18 2012

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden