null Beeld

De ziekte van Michael Jackson

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: een vrouw die last heeft van een huidschimmeltje. "Is al dat zonnebanken helemaal voor niets geweest."

online redactie Libelle Daily

Ik kijk naar Jan Smit en Quinty Trustfull. Ze bladeren samen door mijn boek. Ineens draait Jan zijn gezicht richting mij. Hij trekt een moeilijk gezicht, blaast zijn wangen vol en laat een hap lucht ontsnappen. Quinty draait haar hoofd van hem weg en doet alsof ze iets in haar hals sprayt. Ze zijn kennelijk aanbeland bij het verhaal met het parfumflesje.

Ik wil naar hen gebaren dat het verhaal waargebeurd is, maar ik word door een productieassistente van Koffietijd aan mijn mouw getrokken. Ik loop achter haar aan een andere ruimte in.

"De ziekte van Michael Jackson. Zegt je dat iets?"

Ik antwoord haar gekscherend. "Haaruitval, slaapstoornis, iets met kinderen?"

Haar gezicht blijft in de plooi en ze trekt tot mijn verbazing haar shirt omhoog. "Nee, dat moeilijke woord. Vitello, viteligo?"

Ik voel dat mijn wangen dezelfde kleur hebben gekregen als haar kanten bh en ik haal mijn schouders op.

Ze wijst naar haar borst. "Dit bedoel ik."

"Ah, je bedoelt vitiligo." Op haar borst zie ik witte plekken. "Maar dat is het niet. Het is pityriasis versicolor. Dat is een schimmeltje."

Ze trekt met een vies gezicht haar shirt weer omlaag. "Gadver."

"Zo vies is het niet hoor. Het is een schimmel die bij iedereen op de huid aanwezig is, maar bij sommigen een infectie veroorzaakt. Het ontstaat vaak in de zomer, omdat de huid dan warm en vochtig is. De schimmel groeit dan het beste en tast het pigment van de huid aan waardoor er witte plekken ontstaan."

"Is al dat zonnebanken voor niets geweest."

"Tja, dat wel, maar je kunt het makkelijk verhelpen. Het is namelijk goed te behandelen met een antischimmelcrème, shampoo en tabletten. De lichte schilfering zal verdwijnen, maar de witte plekken nog niet. Daar zul je nog een paar maanden op moeten wachten omdat er weer nieuw pigment aangemaakt moet worden."

Ondeugend kijkt ze me aan. "Misschien een zonnebankje tegenaan gooien?"

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek ‘Wat denkt u, dokter?’ ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden