null Beeld

De zomer is in zicht, en dus praten vrouwen weer over hun gewicht

Iedere week schrijft Hans een prachtige column voor Libelle. En omdat we 'm jou natuurlijk niet willen onthouden, kun je 'm hier - helemaal gratis en voor niets - nog eens nalezen!

Redactie Libelle.nl

Weet u wat volgens mij verboden zou moeten worden? Vrouwen die over hun gewicht praten. Nee, niet onderling, stel je voor zeg: dan zouden vrouwen terstond zo’n 30 tot 40% van hun gespreksstof verliezen. Maar vrouwen die over hun gewicht praten in aanwezigheid van mannen. Dát zou echt eens verboden moeten worden.

Van de week zat ik op werk aan de lunchtafel toen Marlise tegen niemand in het bijzonder zei: "Getsie, het wordt weer strandweer." Ja hoor, meteen instemming van de drie vrouwelijke collega’s aan tafel, het sein sprong meteen op rood: Het Wordt Zomer En Wij Zijn Te Dik.

"Moet je dit zien", zei Vera, en ze pakte met haar hand iets wat kennelijk voor een vetrolletje moest doorgaan, maar daar had je dan wel een bijzonder goed vergrootglas voor nodig – als man dan hè; de vrouwen reageerden meteen: "Woh Vera toch! Wat erg!"

Was dit een wedstrijd? Ja, dat was het. Karin stond op en draaide zich om. En nou moesten wij natuurlijk denken: die kont is dik zeg, daar kan een mens echt niet mee het strand op, schandalig gewoon.

"Ach," zei Sarah, "valt wel mee joh" – en ze stond op en toonde haar achterste, waar ook al niets bijzonders aan te zien was, zogezegd een keurige kont, ja, met zo’n kont kon je je op elk strand in de wereld vertonen, net als die kont van Karin trouwens, maar goed, daar ging het kennelijk niet om. Waar het om ging: ze waren allemaal absoluut te dik ook al waren ze dat absoluut niet. Zoiets. Vrouwen en gewicht; er is voor mannen al eeuwenlang geen touw aan vast te knopen.

Leontien, die vanuit mannelijk perspectief – en overigens vanuit elk perspectief – de titel 'graatmager' verdient, wilde nu niet achterblijven. Op een tamelijk ingewikkelde manier boog zij haar hoofd ver, ver naar voren en zei vervolgens: "Zien jullie dit? Ik heb sinds kort een dubbele kin." Waarmee maar bewezen werd dat als je je hoofd maar op een tamelijk ingewikkelde manier buigt, echt elk mens een dubbele kin tevoorschijn kan toveren. Ze keek bijna triomfantelijk. Er werd geknikt. Ze hoorde er nu helemaal bij.

Ik zat naast collega Tom. We keken elkaar aan. "Jij nog een kroket?", vroeg ik. "Ja, lekker", zei hij. Zeg vrouwen, soms hè, heel soms, als de zomer in aantocht is bijvoorbeeld, dan is het best leuk om man te zijn.

null Beeld

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn andere columns.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden