null Beeld

Denise Janzée: “Ik wil laten zien hoe Marco Bakker écht is”

Op deze eerste dag van het nieuwe jaar ben je misschien nog aan het bijkomen van alle champagne en wil je niets liever dan een avond bank hangen. De documentaire Marco: de weg terug, die wordt uitgezonden op NPO2, is zeker de moeite waard. Marco Bakker was een geliefd en gevierd operazanger. Tot hij in 1997 een fataal ongeluk veroorzaakte en zijn leven totaal op zijn kop kwam te staan. In de documentaire 'Marco: de weg terug' zien we hoe het hem sindsdien is vergaan. De film is geregisseerd door Denise Janzée, de dochter van zijn vrouw Willeke van Ammelrooy. Aan Libelle Daily vertelt zij over deze persoonlijke documentaire.

Helene van Santen

Waarom wilde je deze documentaire maken?

“Ik wilde de impact laten zien van het fatale ongeluk op het leven van Marco. En hoe hard hij heeft gewerkt om weer terug te komen. Zijn naam was enorm besmet. Zo werd hij niet meer gevraagd om Bach's Mattheus Passion te zingen, terwijl hij dat al honderden keren had gedaan. Dat heeft hem veel pijn gedaan. Ik wilde laten zien hoe Marco écht is. Het is een film met een lach en een traan geworden.”

Moest je Marco overhalen om eraan mee te werken?

“Toen ik een paar jaar geleden het idee opperde, was hij niet meteen heel happig. Maar een jaar later zei hij: ‘Als je die documentaire nog wilt maken, moeten we het nu doen. Anders ben ik te oud.’ Ik heb vervolgens hem 2,5 jaar lang gevolgd.”

Marco is jouw stiefvader. Was het moeilijk om zo’n persoonlijke film te maken?

“Ik heb al eerder persoonlijke documentaires gemaakt, over mijn moeder Willeke van Ammelrooy en mijn vader Leendert Janzée. Dus ik ben er inmiddels wel in getraind. Het was eigenlijk alleen maar fijn om een film te maken met Marco. Hij geloofde erg in mijn kunnen en daardoor mocht ik alles filmen.”

null Beeld

Heb je dingen ontdekt over Marco die je nog niet wist?

“Hij heeft een zoon, Richard, die in de Verenigde Staten woont. Vlak voor de aanrijding kwam Richard voor een periode naar Nederland, maar door alle aandacht van de pers na het ongeluk is hij weer teruggegaan. Dat is een enorme klap geweest voor Marco.”

Wat was jouw mooiste moment in de documentaire?

“Marco heeft in Indonesië opgetreden met De Drie Baritons – het trio dat hij vormt met Henk Poort en Ernst Daniël Smid. Het was prachtig om te zien hoe enthousiast ze daar werden ontvangen door het publiek. Maar het mooist vond ik de intieme interviews die ik met de mannen had in onze hotelkamers. Ik was tien dagen lang met hen op pad, dat was heel intens.”

Marco: de weg terug is op 1 januari om 21.05 uur te zien op NPO2.

Foto: ANP.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden