null Beeld

Deze 8 boeken helpen je om meer inzicht te krijgen in racisme

De afgelopen weken zijn er wereldwijd veel protesten geweest die laten zien dat er helaas nog steeds racisme in de wereld is. Het is een stap in de goede richting als we onszelf hier meer in verdiepen. Deze 8 boeken leren je meer over racisme.

Fenna Witteveen

Naast deze boeken raden we ook deze 3 documentaires aan die over racisme gaan.

Waarom ik niet met witte mensen over racisme praat

Reni Eddo-Lodge is journaliste en in 2014 ging er een blogpost van haar viraal. Hierin beschreef ze haar frustraties over racisme in de Britse samenleving. In die post begon ze met de tekst: "Ik ga met witte mensen niet langer in gesprek over racisme." Vanuit daar vloeide haar eerste boek Waarin ik niet met witte mensen over racisme praat voort. In dit boek gaat Eddo-Lodge op zoek naar de historische oorzaken van racisme en toont ze aan dat er nog steeds ongelijkheid is de samenleving. De auteur vindt dat, als we structureel racisme willen tegengaan, we ons allemaal er bewust van moeten worden. Waarom ik niet met witte mensen over racisme praat is een boek waarin haar persoonlijke ervaringen naar voren komen samen met veel research. Echt een must-read.

Hallo, witte mensen

In Hallo witte mensen wil Anousha Nzume uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen. En als je dat begrijpt, daarmee ook racisme in de samenleving ziet en aanvecht. Hallo witte mensen kun je zien als een handleiding voor leven in een wereld die steeds verandert. De auteur geeft in dit boek antwoorden op vreemde vragen zoals: "Waarom weer dat gezeur over zwarte Piet", "Waarom ga je niet terug naar je eigen land". Ook dit boek is weer persoonlijk, want Nzume beschrijft veel vanuit haar eigen leven, wederom gestaafd met wetenschappelijke publicaties. Dit alles heeft ze vertaald naar een makkelijk leesbaar boek voor elk wit persoon dat wil leren hoe hij of zij met hun witte privilege om moeten gaan.

We waren acht jaar aan de macht

Ta-Nehisi Coates schreef We waren acht jaar aan de macht. Want na de 8 jaar dat de eerste zwarte president Barack Obama aan de macht was, kwam de huidige president van Amerika: Donald Trump. Een groot contrast, van vooruitgang naar een grote koerswijziging. In dit boek staan de bijzondere publicaties van Coates die hij schreef voor The Atlantic, aangevuld met 8 nieuwe essays. Hij schrijft over zijn kijk op de problemen die we nu hebben omtrent rassenpolitiek, de Black Lives Matter-beweging, racisme en de witte privilege in de Verenigde Staten. Ta-Neshi Coates verbindt gebeurtenissen in het verleden met nu, en onderzoekt in dit boek het presidentschap van Obama. Hoe is die radicale ommekeer in Amerika tot stand gekomen?

Tussen de wereld en mij

Ook dit boek is van Ta-Neshi Coates. Tussen de wereld en mij schreef deze auteur 3 jaar voor We waren acht jaar aan de macht. Tussen de wereld en mij is een lange brief van Coates aan zijn destijds 15-jarige zoon. In die brief beschrijf hij hoe het is om als donkere jongen in Amerika op te groeien. Het land waar wordt vertelt dat racisme tot het verleden behoort, maar ook het land waar nog steeds gewelddadige incidenten zijn tegen de zwarte bevolkingsgroep. Dit boek is winnaar van de National Book Award in de categorie non-fictie in 2015.

Boeken over racisme

Naast non-fictie boeken is er ook veel fictie geschreven waar racisme een rol speelt. En hoewel het fictie is, zijn dit wel verhalen die echt gebeurd kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker Spaar de spotvogel van Harper Lee. Dit boek, dat geschreven is in 1960 en nog steeds actueel, won de Pulitzerprijs in literatuur een jaar later. Of Friday Black van Nana Kwame Adjei-Brenyah. Hier lees je 12 verhalen waar hij wil laten zien hoe het is om als een jong en zwart iemand in Amerika te wonen. Ondanks de Engelse titel is het boek gewoon Nederlands. Hij kwam vorig jaar september uit en kreeg meteen 5 sterren van de Volkskrant.

En als laatste tippen we 2 boeken van Colson Whitehead. Hij schreef De ondergrondse spoorweg en De jongens van Nickel, dat gezien wordt als een vervolg. De ondergrondse spoorweg gaat over Cora die als slaaf op een katoenplantage in Georgia werkt. Als de gemene eigenaar zijn oog op haar laat vallen, besluit ze te vluchten. Dit doet ze met behulp van de Ondergrondse Spoorweg, in Amerika bekend voor een netwerk antislavernijactivisten. In De jongens van Nickel lees je over een stuk duistere geschiedenis van Amerika, namelijk de rassenwetten in het Zuiden van Amerika. Er komen 2 tieners vanwege een vergissing op de Nickel Academy. Daar worden donkere jongens door de witte bewakers misbruikt en gemarteld.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden