null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze 9 feitjes wist je nog niet over ‘Mamma mia’

Honey, honey, Mamma mia en Waterloo. Heerlijke hitjes die nooit zullen vervelen. Gelukkig zijn er inmiddels maar liefst 2 films uitgebracht. Maar voor de échte dancing queen is de musical nog even in de theaters te zien.

Eva BredaGetty Images

Om even goed in de stemming te komen, hebben wij wat feitjes over het verhaal voor je op een rijtje gezet. 9 feiten die je nog niet wist over Mamma mia:

*Deze tekst kan spoilers bevatten*

Ja, ik wil

Toen 007-acteur Pierce Brosnan tekende voor zijn rol als vader Sam in de film Mamma mia, had hij geen idee waar hij eigenlijk ‘ja’ op had gezegd. Hij wist alleen dat hij in Griekenland zou filmen voor een film waar Meryl Streep in zou spelen. Voor hem was dat genoeg reden om dit te willen.

Multicultureel

Als Mamma mia íets is, dan is het wel een samensmelting van culturen. Het is een Engelse musical met muziek uit Zweden. Het speelt zich af op een Grieks eiland en heeft een Italiaanse titel!

Engeland, Skopelos en Kroatië

De film speelt zich af op het fictieve eiland Kalokairi. Maar waar is het dan gefilmd? De 1e film speelt zich voor het grootste deel af in Pinewood Studios in Engeland, waar het gehele hotel van Donna is gebouwd. De buitenscènes zijn opgenomen op een afgelegen strand op het Griekse eiland Skopelos. De 2e film speelt zich voor het grootste deel af op het Kroatische eiland Vis.

Billen van Bill

In de scène waarin Bill op zijn boot het ontbijt bereidt, zit een grappig element dat niet gepland was. Wanneer Bill opstaat van tafel om naar de keuken te lopen, blijkt hij naakt onder zijn schort te zijn. Hij draait zich om en zijn billen komen in beeld, met daarop 2 tattoo’s. De regisseur wist niet dat hij dit zou doen en schaterde het uit toen dit gebeurde. Ze hebben dan ook besloten dat dit zeker in de film moest komen.

Wie is het?

Dé grote vraag van de film: wie is nou eigenlijk Sophies vader? De filmmakers hebben ervoor gekozen dat niet te duidelijk te maken zodat de waarheid in het midden blijft. Toch hebben Phyllida Lloyd en Catherine Johnson, de regisseur en plotschrijfster, laten weten wie het is. Bill is Sophies échte vader. De film geeft het weg met kleine hints. Zo zou Sophie vernoemd zijn naar een oud-tante Sophia, die toevallig familie van Bill is…

Nachtegaaltjes

Naast acteren, kunnen alle filmsterren uit Mamma mia ook nog eens zingen. Alle nummers zijn zelf gezongen zonder dat daar extra stemacteuren aan te pas kwamen. Meryl Streep zong het krachtige The winner takes it all zelfs in 1 keer, zonder extra opnames. Benny Andersson, 1 van de originele ABBA-leden, noemde haar ‘een wonder’ omdat ze zo snel klaar was met de opname.

De rollen omgedraaid

Mamma mia, zoals we de film nu kennen, had er heel anders uit kunnen zien. Er waren namelijk veel bekende acteurs in de running voor de hoofdrollen. Zo had Rachel McAdams van The notebook bijna in de schoenen van dochter Sophie gestaan. En Cher werd gevraagd om de rol van Tanya te vertolken in de eerste film. Helaas kon zij niet vanwege een concerttour. Wel moest en zou het productieteam haar in de 2e film zien te krijgen. Dat lukte, als de moeder van Donna (Meryl Streep). Een bijzondere keuze, aangezien de actrices slechts 3 jaar verschillen in leeftijd.

Eenmaal is scheepsrecht

Velen vragen zich af waarom Meryl Streep maar zo’n kleine rol heeft in Mamma mia, here we go again. Dat komt omdat zij als 1 van ’s werelds meest succesvolle actrices een geen-vervolg-regel heeft. Ze doet simpelweg niet aan ‘deel 2’ van films. Na lang overleg besloot ze toch een klein rolletje te vervullen. Ze vond Mamma mia nou eenmaal té leuk om te laten gaan.

Doe de Donna

Om zich optimaal voor te bereiden voor de rol van de jonge Donna in Mamma mia, here we go again, maakte Lily James een audio met daarin alle zinnen en nummers van Meryl Streep uit de 1e film. Ze luisterde hier de hele dag naar, totdat ze alles kende. Zo wist ze dat ze het best haar eigen versie van de recalcitrante Donna neer zou kunnen zetten.

Zin gekregen om los te gaan op ABBA-nummers en het verhaal nog eens te zien? Dat kan nu nog! Bij Libelle verkopen we tickets voor 'Mamma mia de musical' met hoge kortingen op de 1e rang! Shop ze hier:

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland!

Bron: Buzzfeed. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden