null Beeld

Deze babynamen van vroeger verdienen een comeback

Stoere, korte namen zijn natuurlijk hartstikke hip momenteel, maar vergeet niet dat er ook heel leuke vintage babynamen bestaan, die wat ons betreft best wel weer in de mode mogen komen.

 1. AureliaDeze prachtige naam kent een lange geschiedenis en betekent 'goud' of 'gouden'. Aurelia was de naam van Julius Caesars moeder, die meer dan 2000 jaar geleden geboren werd. De naam was erg populair eind 19e en begin 20e eeuw en is wat ons betreft rijp voor een terugkeer in onze namenlijstjes.
 2. Nicolaas'Overwinnaar van het volk', is de klassieke Griekse betekenis van Nicolaas (of Nicholas, Nicola). De naam is uiteraard het bekendst in ons land om onze geliefde roodgemijterde kindervriend en was ontzettend populair begin 20e eeuw, met een absoluut hoogtepunt rond 1940.
 3. CordeliaDeze naam was vooral erg populair in Groot-Brittannië, eind vorige eeuw. Voor boekenliefhebbers: Cordelia is vooral een prominente naam in de klassieke literatuur, want ze is natuurlijk de hoofdpersoon in Shakespeares King Lear. Waar de naam vandaan komt, is niet helemaal duidelijk, maar experts denken dat Cordelia van 'cors' komt, wat 'hart' betekent.
 4. LeonardOndanks dat Leonard wereldwijd een beroemde en eeuwenoude naam is, is hij nooit ontzettend populair geworden. En dat terwijl de betekenis zo gaaf is (namelijk 'dappere leeuw' of 'leeuwenhart'). Afgeleiden van deze naam kunnen natuurlijk ook, denk aan Leo, Leon of zelfs Leopold.
 5. MarjorieOmdat wij de comeback van Margaretha niet snel verwachten, gokken wij op deze afgeleide naam, Marjorie. De naam betekent 'parel' of 'dochter van de zee' en kent een Perzische oorsprong. Marjorie zelf is een Engelse en Franse variant van Margaretha en is volgens experts een mix van eerdergenoemde naam met majoraan/marjolein (het kruid). En Marjolein kennen we natuurlijk ook als meisjesnaam.
 6. HendrikOf het Frans/Engelse Henry natuurlijk: een mannennaam die het begin van de 20e eeuw domineerde, maar eigenlijk al eeuwenlang populair is, vooral in de Franse en Engelse koningshuizen. De betekenis is lastig te verklaren, maar het Germaanse woord 'rik' is de voorloper van ons woord 'rijk'. Maar waar 'Hen' of 'Hend' nu vandaan komt?
 7. MabelWij hebben natuurlijk een koninklijke Mabel in ons midden, maar de naam was eigenlijk écht populair in de middeleeuwen. De naam stamt af van de mannelijke Latijnse naam Amabilis en dat betekent 'geliefde'.
 8. PieterIn 1898 stond Pieter het hoogst in de top 10 van populairste jongensnamen in Nederland. De naam stamt af van Petrus en betekent 'rots', een teken van betrouwbaarheid. Daarnaast was Petrus de eerste van Jezus' 12 apostelen, voor wie op zoek is naar een naam met een Bijbelse achtergrond.
 9. CatoWe spelen een beetje vals, want Cato is al op weg om een comeback te maken in de Nederlandse namenlijstjes. We konden het echter niet laten een Jan, Jans en de Kinderen-naam in dit lijstje te zetten: Jan en Jans' jongste dochter heet uiteraard Catootje. De naam is een afkorting van Catharina, wat 'rein' en 'zuiver' betekent.
 10. RoelofDie hoor je niet veel meer, hè? Begin 20e eeuw was dat echter wel anders. Roelof is de verhollandste variant van Rudolf en betekent 'roemrijke wolf', wat, vinden wij ook, niet per se een denderende betekenis is. Toch vinden wij deze op-en-top Nederlandse naam te gezellig klinken om hem niet te noemen.
 11. LenaDeze afkorting van Helena zorgt vooral de laatste 2 jaar voor een groeispurt in de namenlijstjes en daar zijn wij het helemaal mee eens, vooral omdat de naam 'de stralende' of 'de schitterende' betekent. Wie wil er nu niet zo heten? Komt daarbij dat Helena, de vrouw van koning Menalaos, volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw in haar tijd was.
 12. LemuelNog een literair naampje voor de liefhebbers: Lemuel is de held in Jonathan Swifts Gulliver's Travels en was erg populair tussen 1970 en 1985. De naam komt oorspronkelijk uit de bijbel en betekent eigenlijk "behoort toe aan God".

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock. Met dank aan: Meertens Instituut

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden