null Beeld

Deze Kerst maken we álles zelf! 4 Kerst-zelfmakers op een rij

Voor wie een beetje creatief is aangelegd, zijn de Kerstdagen helemáál een feestje. Met deze 4 versieringen voor weinig maak je van je huis in no time een uitbundig, gezellig en feestelijk kersthuis.

Online redactie Libelle
null Beeld

De macraméboom

Nodig: dikke groene wol à € 15,- per kilo (Kabor-garens) * bezemsteel van 80 cm € 2,35 (Hornbach)

Zo maak je de boom

Zaag de bezemsteel af tot 80 cm lengte. Knip van de wol 11 strengen van 160 cm. Meet het af langs de stok (2x en dan dubbel). Leg de stok op de tafel en bevestig het draad aan de stok d.m.v. een opzetknoop: neem de draad dubbel en leg de lus van de werkdraad aan de voorkant over de stok. Vouw de lus over de stok naar de achterzijde en trek de 2 draadeinden door de lus. Trek ze strak aan en schuif de knoop op de juiste plaats, zo’n 5 cm uit elkaar. Het is handig om de stok nu ergens aan vast te maken, zodat de draden naar beneden hangen, dat maakt het knopen makkelijker. Knoop van links naar rechts met een weitasknoop. Pak de rechterdraad van de meest linkerknoop en de linkerdraad van de 3e knoop van links. Houd de draden van de 2e knoop (de inlegdraden) strak en maak met deze draden een weitasknoop. Houd zo’n 5 cm afstand tussen de stok en de 1e weitasknoop. Herhaal dit 4x met alle volgende draden van links naar rechts tot de 1e regel klaar is. Begin regel 2 met de meest linkerdraad van de 1e knoop en gebruik de meest linkerdraad die uit de 1e weitasknoop komt als enkele inlegdraad. Je maakt nu een weitasknoop met de meest linker- en de 3e draad. Vervolg de rest van de regel weer met 2 inlegdraden en houd ongeveer 7 cm afstand tussen de weitasknopen. Herhaal dit de opvolgende 7 regels, maar zorg dat de tussenruimte van 7 cm elke keer kleiner wordt totdat er bij de laatste regel bijna geen ruimte meer tussen zit. Vanaf de volgende regels wordt elke keer 1 draad geminderd door deze over te slaan. Laat die draad los hangen, want deze wordt straks weer gebruikt. Bij de laatste 4 strengen wordt een aantal keer (op de afbeelding 8x) de weitasknoop herhaald. Knoop erboven een lus om de boom aan op te hangen. Knip de losse draden af en werk ze weg aan de achterkant. Knip nu de afgeknipte strengen in 30 slierten van 65 cm voor de onderkant van de boom. Vouw elke sliert dubbel en knoop hem met een opzetknoop om de stok tussen de eerder gemaakte opzetknopen in, 3x per opzetknoop.

null Beeld

IJssterren-mobile

Nodig voor de fineerringen: 1 pak fineerstroken van Panduro (inhoud 5 fineerstroken van 1 m lang en 2,5 cm breed) * 1 rol wit lint 15 mm € 0,99 per 3 m (Intratuin.nl) * 1 rol dubbelzijdige tapijttape 10 m x 50 mm € 2,95 (Hornbach) * stanley- of afbreekmesje * schaar

Voor de ijssterren: 1 wit vel papier Ingres geschept formaat 62x48 cm € 1,35 en 3x A3-papier 80 grams € 0,20 in verschillende groentinten (vliegerpapier.nl) * transparant nylon draad 0,35 mm x 100 m € 2,99 (Pipoos)

Zo maak je de mobile

• Halveer de dubbelzijdige tapijtrol tot 2x 2,5 cm breed i.p.v. 5 cm. • De grootste fineerring heeft een omtrek van 140 cm. Neem 2x 1,5 strook om de grootste ring te maken. Knip of snijd 1 fineerstrook in 2 stukken van 50 cm lang. Beplak 1 lange fineerstrook van 1 m en 1 van de 50 cm aan 1 kant met tapijttape. Haal bij de fineerstrook van 50 cm aan elke kant 5 cm van het schutvel van de tapijttape weg. Gebruik deze 50 cm lange fineerstrook om de strook van een meter te verlengen. Laat de 50 cm strook 5 cm overlappen aan beide kanten van de strook van 1 meter, hierdoor ontstaat een cirkel. Maak de cirkel aan de buitenkant vast met de tapijttape. Haal aan de buitenkant van de cirkel het schutvel van de tapijttape en lijm er vervolgens de overgebleven 1,5 fineerstrook op. • De 2e kleinere fineerring heeft een omtrek van 75 cm. Deze moet ook opgebouwd worden uit 2 lagen fineer met een laag dubbelzijdige tapijttape ertussen. • Hang de 2 fineerringen boven elkaar op aan 3 lintstroken van 1 meter lang. Maak de linten met dubbelzijdige tape vast aan de binnenkant van de houten fineerringen. • Knip of snijd een groot wit vel van 50x60cm in verschillende vierkanten (7,5x7,5 cm, 8x8 cm, 12x12 cm en 13x13 cm). Knip ook een paar groene A3-vellen in vierkanten. Knip van deze vierkanten ijssterren als een vouwkleedje. Bevestig de ijssterren met nylondraad op ongelijke hoogte aan de 2 fineercirkels.

null Beeld

Tafelboompjes & glassterren

Nodig voor 2 boompjes en 4 glassterren: 1x Fimo-klei soft wit € 2,45 • 1 à 2 vellen bladmetaal goud van Staedler (formaat 19,5x15,5 cm) € 8,99 per 7 vellen • dun bladmetaal melklijm 35 ml € 6,99 (alles Pipoos) • 2 korte ronde houten stokjes (2,5 cm doorsnee x 2,5 cm hoog en 4,5 cm doorsnee x 3,5 hoog) • kwastje • stoffen doek • evt. lijm

Het boompje

Rol de Fimo-klei uit tot een platte plak van ca. 4 mm dik en snijd daaruit 2 driehoeken van 8 cm breed en 12 cm hoog. Om het boompje in elkaar te kunnen schuiven, hebben beide driehoeken een tegengestelde inkeping nodig van 6 cm lang en 4 mm dik (afhankelijk van de dikte van de driehoek). Bij de ene driehoek loopt de gleuf van de bovenste smalste punt recht naar beneden. Bij de andere driehoek loopt de inkeping van het midden van de kortste zijde van de driehoek recht omhoog naar de smalste punt. Bak de driehoeken volgens de gebruiksaanwijzing van de Fimoklei (30 minuten op 110 °C) in de oven. Breng daarna het bladmetaal aan met melklijm volgens de gebruiksaanwijzing. Het boompje kan zo op tafel worden gezet maar kan ook, zoals op de foto, op een stukje rond hout worden gezet.

De glassterren

Rol de Fimo-klei uit tot een platte plak van circa 3 mm dik en stans daar vormen uit met metalen koekjesvormpjes. Geef de vormpjes een kleine inkeping (houd daarbij rekening met de dikte van het glas). Bak ze volgens de gebruiksaanwijzing op de Fimo-klei (30 minuten op 110 °C) in de oven. Breng met melklijm het bladmetaal aan volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg ervoor dat de vormpjes of gouddecoraties steeds anders zijn, zodat de gasten hun eigen glas makkelijk kunnen herkennen.

null Beeld

Gebreide boompjes

Nodig: 3 bollen groene filzwol (Filzwolle 50) € 2,80 per bol van 50 g en breinaalden 8 mm € 5,- (Meervilt.nl)

Zet 17 steken op en brei alles met rechtse steken. Naald 1: brei de eerste naald 17 steken rechts. Naald 2: minder bij de 2e naald door de eerste 2 steken samen te breien. Naald 3/4/5/6/7/8/9: doe dit minderen door de eerste twee steken samen te breien nog 7x. Dus 17-8 steken = 9 steken. Naald 9: brei een naald rechts van 9 steken en meerder aan het eind van de naald 4 steken, dus 9+3=12 steken. Naald 10: herhaal dit meerderen aan het eind van de naald met 4 steken nogmaals, dus 12+3=15 steken. Naald 11: minder bij de 2e naald door de eerste 2 steken samen te breien. Naald 12/13/14/15/16/17/18: doe dit minderen door de eerste 2 steken samen te breien nog 7x, dus 15-8 steken = 7 steken. Naald 18: brei een naald rechts van 9 steken en meerder aan het eind van de naald door er 3 steken bij te maken, dus 7+3=10. Naald 19: herhaal dit meerderen door 3 steken bij te maken nogmaals, dus 10+3=13 steken. Naald 20: brei een naald van 13. Minder vanaf naald 21 elke naald door steeds de eerste 2 steken samen te breien. Doe dit tot er nog maar 1 steek over is. Deze laatste steek wordt de lus om de kerstboom aan op te hangen.

LEES OOK:

De beste Huis, Tuin & Feestje-berichten gratis ontvangen op WhatsApp? Meld je nu aan!

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Zo maak je de heerlijk warme pompomsjaal van Angelique.

Ontwerp, styling, en uitvoering: Gieke van Lon, Lotte Dekker. Beeld: Bart Brusse

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden