null Beeld

Deze schoonmaakmiddelen mag je nooit met elkaar mengen

Voor het schoonmaken van je huis kun je heel wat verschillende middeltjes kopen. Als je dan een paar bijna lege flessen afwasmiddel, allesreiniger en bleekmiddel hebt, kan het heel verleidelijk zijn om dat gewoon bij elkaar te mikken. Maar dat is meestal geen goed idee.

Je oven krijg je ook blinkend schoon zonder vier verschillende middeltjes te gebruiken, zie je in de video.

Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen namelijk op elkaar reageren, wat ontzettend gevaarlijke situaties kan opleveren. De middelen die je sowieso NIET moet mengen zijn:

  • Bleekmiddel en azijn: samen vormen deze middeltjes giftig chloorgas, dat lelijke brandwonden kan veroorzaken.
  • Bleekmiddel en ammoniak: ook dit levert een nare, giftige lucht op, waar je vervelende lichamelijke klachten van kunt krijgen.
  • Toiletreiniger en chloor: ook deze combinatie levert giftig gas op, waar je bewusteloos van kunt raken.
  • Schoonmaakazijn en zuiveringszout: lekker veel schuim, dat wel, maar het doet qua schoonmaken helemaal niks. Plus, het schuim is lastig weg te krijgen. Niet zozeer gevaarlijk dus, als wel vervelend.

Vuistregels

Ook geen goed idee: schoonmaakmiddelen, bijvoorbeeld gootsteenreiniger, van twee verschillende merken met elkaar mengen. Ook dat kan een kwalijk goedje opleveren. Als je reinigingsmiddelen niet mengt, zit je sowieso goed. Wil je tóch af en toe wat bij elkaar gooien? Dan zijn dit goede vuistregels:

  1. Meng nooit iets waar bleek in zit.
  2. Meng nooit iets waar ammoniak in zit.
  3. Meng nooit iets waar zuren in zitten, zoals azijn.

Behalve dan met water.

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95

LEES OOK:

Bron: Huisvlijt, Elle. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden