null Beeld

Déze slang kun je zomaar tegenkomen tijdens een wandeling in de duinen

De kans dat je in Nederland in het wild een slang tegenkomt, is héél klein. Toch zou daar zomaar verandering in kunnen komen: de Noord-Amerikaanse stierslang rukt namelijk op in de Nederlandse Duinen.

Erandi Godinez

Verschillende wandelaars zijn de afgelopen maand in de duinen bij Wassenaar opgeschrikt door de stierslangen.

Definitief gevestigd

Het exotische reptiel komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar het lijkt er op dat de slang zich inmiddels definitief heeft gevestigd in het duingebied ten noorden van Den Haag. De slang werd de afgelopen weken regelmatig aangetroffen in het gebied tussen Scheveningen en Lisse. Afgelopen weekend was het nog raak bij de Haagsche Golf en Countryclub in Wassenaar. Golfers vonden daar een stierslang van maar liefst een meter lang.

Gevaarlijk?

Maar hoe indrukwekkend de slang er ook uitziet, bang hoef je er niet voor te zijn. De slang is namelijk niet giftig, weet Walter Getreuer van Reptielenzoo Serpo in Rijswijk. Alleen wanneer hij wordt lastig gevallen kan hij indrukwekkend uit de hoek komen. Het dier blaast gevaarlijk en doet schijnaanvallen. ‘’Pest zo'n slang dus nooit en probeer hem ook niet op te pakken.’’ Mocht je een exotische slang tegenkomen, dan kun je dit het beste melden bij RAVON, de kennisorganisatie voor reptielen.

Broeierige hoop bladeren

Volgens Getreuer is de kans aanwezig dat er in september ook jonge stierslangen door de duinen glijden. Het klimaat is er in ieder geval warm genoeg voor. ‘’De eieren van een stierslang moeten zestig dagen lang op minstens 27 graden worden gehouden. Bijvoorbeeld in een broeierige hoop bladeren is dat zeker te bereiken’’, stelt hij.

Russische Rattenslang

Het is overigens niet de eerste keer dat een exotische slangensoort zich vestigt in Nederland. Bij het Drentse Eelde komt al 20 jaar de Russische Rattenslang voor, nadat onbekenden verschillende exemplaren hadden gedumpt in het gebied. Het vermoeden is dan ook dat dit bij de stierslangen hetzelfde is gegaan.

De artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bekijk ook:

Bron: AD.nl. Beeld: Twitter

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden