null Beeld

Deze week in Libelle 46


Libelle 46 staat vol leuke artikelen, reportages en foto’s.

Redactie Libelle.nl

Deze week in Libelle 46:

• Sint zelfmaakgids

• Winterwellness aanbieding

• Vriendinnen-interview met Carice van Houten en Halina Reijn

• 40% korting op het kerstcircus

Neem direct een abonnement op Libelle. Bestel dit nummer los. Libelle is nu ook te lezen op de iPad.

Libelle brief

Een harnas van stilte

Wij kennen hem al jaren: hij is al iets ouder en hij had een rustige persoonlijkheid. Te rustig, want hij zei haast nooit iets en een gesprek met hem voeren was voor mij onmogelijk. Soms zei ik het wel eens tegen hem: “Wat ben je stil, Jacob.” Dan antwoordde hij: “Ik ben altijd stil.” Tot hij op een dag begon te praten. Iedere dag sprak hij meer, en hij ging er ook anders uitzien. Hij kreeg meer kleur op zijn vale, doorrookte gezicht. Pas toen hij stopte met zijn medicijnen bleek hoe gemakkelijk en gewoon hij met mensen om kon gaan en hoeveel mensenkennis hij had opgedaan in de voorbije, stille jaren. Maar we waren ook bang: hij was lukraak van de antipsychotica afgegaan, zonder overleg met de psychiater. Natuurlijk ging het mis. Langzaam sloop de psychose erin. Moest hij weer aan de medicijnen, en daarmee terug in zijn harnas van stilte? Ik snapte dat hij dat niet meer wilde. Jacob had geproefd hoe hij kon zijn: een sociaal vaardige persoonlijkheid. Maar het ging steeds slechter met hem. Hij begon te zwerven, liep hele dagen heen en weer, werd steeds verwarder, verzorgde zich niet meer. Eindelijk kon hij worden opgenomen. Er werden pillen in hem gestopt, waarna Jacob weer stopte met praten. Na een dik jaar hebben wij de Jacob zoals we die van vroeger kennen terug. We raken opnieuw aan hem gewend. Regelmatig vraag ik zijn mening, en dan zie ik zijn ogen iets oplichten. Ik mag niet vergeten dat onder al die lagen medicijnen een gevoelige, intelligente maar ook eenzame man zit, opgesloten in zichzelf.

Olga de la Fontaine

Recepten

<img /><img />

Een echte feesttaart

Banoffee-pie met sprinkles

Reisaanbiedingen

<img />

Een heerlijk dagje winterwellness

Extra:

  • Libelle zoekt je: Regelmatig is Libelle op zoek naar mensen die hun verhaal kwijt willen aan Libelle, of mee willen doen met een metamorfose. Wil je mee doen? Ga dan naar Libelle zoekt u en reageer!
  • Libelle Academy: leren voor je plezier, over dingen die je bezighouden. Dit kan via cursussen en workshops in het land, maar ook thuis, gewoon achter je computer. Even vertrouwd, warm en betrouwbaar als Libelle en ook even praktisch: wat je leert, is meteen toepasbaar in je dagelijkse leven. Meer lezen over Libelle Academy
  • Neem ook een kijkje op ons forum. Praat mee en stel vragen!
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden