null Beeld

Dierenartsen waarschuwen voor zeer besmettelijke en dodelijke kattenziekte

In Ermelo en Harderwijk is een dodelijke kattenziekte gesignaleerd. Dierenartsenpraktijken uit de omgeving waarschuwen voor de ziekte die zeer besmettelijk is en een plotselinge sterfte kan veroorzaken bij niet-gevaccineerde katten.

Erandi Godinez

Dierenartsen roepen mensen met een kat op om te controleren of hun binnen- en buitenkatten de juiste vaccinatie hebben gehad. Als dit niet het geval is, dan is het belangrijk dat je meteen een afspraak maakt en je kat in de tussentijd niet naar buiten laat, zo meldt de Stentor.

Check het vaccinatieboekje

De oproep geldt ook voor binnenkatten, omdat het virus ook bijvoorbeeld via schoenen in je huis kan komen. Katten die de afgelopen drie jaar zijn gevaccineerd met de zogenaamde ‘grote cocktail’ zijn gelukkig beschermd tegen het virus. Je kunt dit herkennen aan de Tricat-sticker in het vaccinatieboekje of dierenpaspoort van je kat.

Symptomen ziekte

Heb je een kitten? Dan wordt geadviseerd om deze extra in te enten. Normaal gesproken worden ze ingeënt bij negen en twaalf weken, maar het advies luidt nu om dat ook bij zestien weken te doen. Je kunt de besmettelijke ziekte herkennen aan sloomheid, hoge koorts, braken en diarree. Het virus wordt via de ontlasting van een besmette kat verspreid en kan lang overleven op verschillende materialen. Het virus kan gelukkig niet worden overgebracht op mensen of andere dieren.

Dierenarts Martijntje legt in deze video uit of katten en honden ook besmet kunnen raken met het coronavirus:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Stentor. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden