null Beeld

Dit gebeurt er met je lichaam als je oververhit raakt

Deze hele week blijven de temperaturen boven de 30 graden. Dat is natuurlijk erg warm, en voor je lichaam een hele taak om dat te regulieren. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lijf als je te lang in de hitte zit?

Vera Klandermans

Ons lichaam moet hard werken om de hitte de baas te zijn. Naast de welbekende zomerproblemen, kan het voorkomen dat vermoeidheid, uitdroging en/of duizeligheid toeslaan.

Heet betekent zweet

Je lichaam wilt altijd op 37 graden blijven. Als je lijf warmer wordt, dan gaat het minder goed functioneren. Zo kun je licht in je hoofd worden. In je hoofd zit de hypothalamus, dat is een soort thermostaat. Als hij merkt dat je lichaam te warm wordt gaat hij actie ondernemen. De rode bloedvaten gaan open, waardoor het binnenste van je lichaam warmte probeert kwijt te raken. Maar vervolgens is dat voor je hart een hele taak om het bloed door je lichaam te laten stromen. Hoe warmer het dus is, hoe harder je hart moet werken en hoe sneller je uitgeput raakt.

Buitenlucht warmer dan lichaam

Ondanks dat je lichaam op 37 graden wil blijven, kan het daarbuiten warmer zijn. Het gevolg is dat je gaat zweten. Het zweet dat op je lichaam ligt verdampt en dat zorgt ervoor dat je afkoelt. Vandaar ook het belang om voldoende water te drinken.

Licht in het hoofd

Maar als je lichaam het niet voor elkaar krijgt om af te koelen, dan gaat je lichaam minder goed presteren. Zo noemde we dus net al dat je licht in je hoofd wordt en concentreren wordt ook moeilijker. Dit is eigenlijk een teken dat je uit de hitte moet, want als je erin blijft dan kun je oververhit raken. Het is mogelijk dat je dan een zonnesteek oploopt. Het is dan niet meer mogelijk om de normale temperatuur vast te houden. Resultaat: misselijkheid, duizelig en verward.

Van oververhit naar hitteberoerte

De eerste fase is dus oververhitting. Door het overmatig zweten wordt je bloed juist dikker en daalt je bloeddruk. Je hart moet super hard werken om het bloed dan rond te pompen. Ga je dan nog niet uit de brandende zon weg, dan kun je een hitteberoerte krijgen. Je lichaamstemperatuur is dan van 37 naar 40 graden gestegen! Je hebt dan risico op een delirium, ofwel dat je ernstig verward raakt. De consequentie daarvan is dat je flauwvalt of zelfs in shock raakt. Komt jouw lichaamstemperatuur zelfs tot 42 graden, dan is het levensgevaarlijk. De eiwitten in jouw lijf stollen en doen hun werk niet meer. En dat geldt ook voor de eiwitten die jouw lichaamstemperatuur regelen. Als die het niet meer doen, stijgt de temperatuur nog meer. Dat kan zelfs fataal zijn.

Wat doet hitte met je organen?

Bij hitte onttrekt het hart bloed aan de organen. Dit compenseert het lichaam door bloed aan de darmen te onttrekken. Dat kan weer diarree veroorzaken. Ook aan de nieren wordt bij warm weer bloed onttrokken. Hierdoor kan de urnineproductie stoppen of kunnen in het ergste geval zelfs nierfalen optreden. Houd daarom gedurende de dag de kleur van je urine in de gaten. Wordt deze donkerder, dan drink je te weinig. Ook als je minder vaak naar de wc moet, moet je meer drinken.

Je lichaam kan wennen

Gelukkig is je lichaam zo inventief dat hij kan wennen aan deze hitte. Je gaat dan meer zweten, wat dus verkoelt. Ditmaal niet alleen onder je oksels, maar over je gehele lichaam. Alleen dit kost wel een paar weken voordat je lichaam dat onder de knie heeft.

Uitdrogen

Vocht lijkt de oplossing! Het liefst 2 liter of meer per dag in de vorm van thee, bouillon en natuurlijk water. Vooral kinderen en ouderen hebben vaak last van uitdroging. Een klein lichaam warmt snel op, heeft weinig bloed en zweet en koelt daardoor slecht af. Ouderen hebben ook minder zweet, drogen snel uit en hebben vaak hart en vaatziekten.

Warm hè? Zo zorg je ervoor dat je drankje extra lang koel blijft:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Gelderlander, Gezondheidsnet, RTL Nieuws. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden