null Beeld

Dit is de reden waarom schaatsers klapschaatsen dragen

De klapschaats werd uitgevonden in 1980 door Gerrit Jan van Ingen Schenau. Het gewest Zuid-Holland was de eerste die het experiment mocht uitproberen.

Hannah Treep

De schaats

De klapschaats is de opvolger van de vaste schaats. Als je een beginnend schaatser bent, begin je op de vaste schaats. Je leert dan vooral de goede techniek te leren. Als je dat onder de knie hebt ga je over naar de klapschaats. Met de klapschaats ga je je snelheid trainen.

Voordeel

Het verschil tussen de vaste schaats en de klapschaats is dat de klapschaats maar op één punt bevestigd is aan de schoen. Hij is alleen aan de voorkant bevestigd met een scharnier, waardoor de schaats kan klappen. Het voordeel hiervan is dat je tijdens je afzet het hele ijzer op het ijs kan blijven houden en goed kan doorglijden. Hierdoor wordt je afzet langer en kan je de volledige kracht van de kuitspier gebruiken. Bij een vaste schaats is dit onmogelijk omdat hij aan 2 punten bevestigd is aan de schoen. Als je dan afzet, kan je niet je hele been uitstrekken omdat je dan het ijzer van het ijs af moet halen. Hierdoor kan je niet lekker doorglijden en dit verminderd de snelheid.

De benaming

Maar hoe komen ze nou eigenlijk op de naam? De naam werd bedacht tijdens een borrel waar Van Ingen Schenau aanwezig was. Jos de Koning, één van de oprichter van de wereldberoemde klapschaats zei: "De hak was los gemaakt en daar was een soort van scharnier van gemaakt. Moet je het dan een 'scharnierschaats' noemen? Waarop Gerrit Jan zei: "Je kan een soort van klap na geven met dat ding, want je kan je enkel niet gebruiken. Die naam komt dus niet van het klappende geluid van de schaats, maar je geeft een 'klap' na.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Bron: DWDW Beeld: Istock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden