null Beeld

Dit is die witte waas die soms op bladeren van eikenbomen ziet

Een witte waas op bladeren van je eikenboom gespot? Geen paniek: dit heeft niks met eikenprocessierups te maken. Wel met het zogeheten 'eikenmeeldauw'.

Online redactie Libelle

De soort witte ‘uitslag’ op de bladeren zijn eigenlijk een schimmel. Meeldauw laat een wit pluizig of poederachtig laagje achter op bladeren en scheuten. Het maakt je boom niet direct kapot, maar kan wel schadelijk voor de takken zijn.

Jonge en oude bomen

De aantasting kan zich soms flink uitbreiden en zorgt voor een forse groeiremming van jonge bomen. Bij het afsterven van de topscheut ontstaat er een vervorming van de takken. Gelukkig zal een lichte aantasting niet direct tot schade leiden. Oudere bomen komen ook een zware aantasting wel te boven, maar wanneer de meeldauw jaarlijks terugkeert, zal de boom in conditie achteruit gaan.

Tegengaan

Helaas spoelen de schimmels niet van de bladeren af tijdens een flinke regenbui, meent Het Nationale park de hoge Veluwe op Facebook. Om de meeldauw tegen te gaan bestaan er bestrijdingsmiddeltjes, maar naar verluidt is een oplossing van 40 procent melk en 60 procent water even effektief als chemische bestrijdingsmiddelen. Probeer daarnaast de tuin nat te sproeien bij droogte.

Gelukkig heeft de witte waas niks met processierupsen te maken. Die herken je wel aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. Wanneer de brandharen van de rups met je ogen, huid of longen in aanmerking komen, kun je heel vervelende klachten krijgen. Dr. Rutger vertelt welke dat zijn en wat je dan moet doen:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nationale park Hoge Veluwe. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden