null Beeld

Dit is hoe een avondklok er (ongeveer) uit gaat zien in Nederland

Opnieuw bespreekt het kabinet een mogelijke avondklok in Nederland. Dit zou de basisregel in de bestrijding van het coronavirus versterken: zorgen voor zo min mogelijk contact tussen mensen.

Bij een avondklok mag na een bepaald tijdstip niemand meer de straat op, behalve mensen met een noodzakelijke reden. De maatregel voorkomt dat mensen 's avonds bij elkaar op visite gaan en elkaar weer besmetten. Volgens sommigen is het noodzakelijk om het virus in te dammen, volgens anderen niets meer dan huisarrest.

Niet het eerste Europese land

Volgens premier Mark Rutte zou deze maatregel waarschijnlijk nut hebben. Afgelopen dinsdagavond refereerde hij tijdens zijn persconferentie opnieuw aan Antwerpen deze zomer als voorbeeld van een avondklok die zijn vruchten heeft afgeworpen. In heel België geldt momenteel ook weer een avondklok. En ook andere Europese landen kozen eerder voor de maatregel: in grote delen van Duitsland gaat op dit moment de avondklok om 21.00 uur in en in de grote Franse steden mogen inwoners na 21.00 uur niet meer de straat op.

20.00 - 04.00 uur

In Nederland heeft het kabinet telkens voor andere maatregelen gekozen. Half december lag het vraagstuk echter wel op tafel, toen een 'discussiestuk' op tafel kwam van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, de NCTV, die in de coronacrisis dit soort vraagstukken oppakt. De avondklok zou in Nederland dan gelden van 20.00 uur ‘s avonds tot 4.00 uur in de ochtend.

Uitzonderingen: reizen voor werk, medische hulp bieden aan mens of dier (zoals artsen en verplegers), hulpverlening aan hulpbehoevende persoon, het aangelijnd uitlaten van een huisdier, de heen of terugreis naar het buitenland en indien zich een calamiteit voordoet. Met een officieel formulier moet dan aangetoond worden wat de geldende reden is om nog op straat te zijn, zoals een werkgeversverklaring.

De ‘doelstelling' van NCTV met de avondklok is het beperken van sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren en het ondersteunen van de handhaafbaarheid van de coronamaatregelen’. "Om die reden is het tijdstip van 20.00 gekozen. De verwachting is dat men er met deze ingangstijd voor zal kiezen om thuis te blijven. Eerder op de avond is niet wenselijk aangezien dit zorgt voor extra drukte in openbaar vervoer en detailhandel."

Wat bij overtreding?

Wettelijk kan er worden teruggevallen op de ‘Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag’. "Dit maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid– en de commissaris van de Koning bevoegd het vertoeven in de open lucht te beperken." En wat als je je nog zonder reden buiten bevindt na de avondklok? Waarschijnlijk een boete, maar de NCTV schreef nog dat ‘boetebedragen moeten worden vastgesteld door Openbaar Ministerie’.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, NCTV, Rijksoverheid. Beeld: Getty Images

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden