Goede vrijdag Beeld Getty Images
Goede vrijdagBeeld Getty Images

Dít is waarom er Goede Vrijdag wordt gevierd

Elk jaar weer is de vrijdag vóór Pasen speciaal: het is dan Goede Vrijdag. Maar valt er eigenlijk wel wat te vieren op deze dag? En zo ja, wat vieren we dan precies?

Tessa HeinhuisGetty Images

Allereerst: Goede Vrijdag is een christelijke feestdag.

Stil

Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. Dit zou plaats hebben gevonden op de heuvel Golgotha nabij Jeruzalem. Hierom luiden de klokken op deze dag niet voordat de dienst in de kerk begint; dit is een teken van rouw.

Goed

Maar waarom noemen we de dag dan 'goed'? Christenen geloven dat Jezus' vrijwillige dood betekende dat dit offer een verzoening is met God. Het is dus, anders gezegd, een herdenking van de verlossing van de zonde.

En de andere dagen

Voorafgaand aan Goede Vrijdag is het Witte Donderdag: dan wordt het Laatste Avondmaal van Jezus herdacht. Minder bekend is Stille Zaterdag (ook wel paaszaterdag genoemd): jawel, de dag ná Goede Vrijdag. We vieren dan dat Jezus Christus is herrezen uit de dood. En daarna? Dan is het Pasen. Dat is de belangrijkste feestdag van de christenen: op deze twee dagen wordt gevierd dat Jezus uit de dood is opgestaan, drie dagen na zijn kruisiging, dus. Pasen is tevens het einde van een 40 dagen durende periode van vasten en berouw, die begint op aswoensdag.

Bron: Kunst & Cultuur Info. Beeld: Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden