null Beeld

Dít is waarom er meer aandacht voor het coronavirus dan voor normale griep is

Er is ontzettend veel commotie rondom het heersende coronavirus. Dagelijks worden we overspoeld met nieuwsberichten over besmettingen, tips om dit te voorkomen en cijfers. Dit terwijl het feitelijk gewoon een zeer besmettelijke griep betreft. Waarom is er dus zoveel meer aandacht voor corona dan voor een normaal griepvirus?

Anne-Flore Muller

In Nederland zijn momenteel 19 mensen besmet, maar wereldwijd zijn dat er bijna 90.000. 3000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus, meldt NOS dinsdagmorgen.

Besmetting

Als je puur en alleen naar de cijfers kijkt, lijkt het ietwat vreemd dat er zoveel aandacht aan het coronavirus besteed wordt. Door het vorige 'normale' griepvirus in Nederland werden er 400.000 mensen ziek en overleden er 2900 aan de gevolgen daarvan. Toch wordt er veel meer over covid-19, zoals het coronavirus heet, gesproken dan over de normale griep.

Geen weerstand

"Vooral omdat het om een nieuw soort virus gaat, dat zich in China snel heeft kunnen verspreiden", verklaart viroloog Marion Koopmans aan NOS. Zij heeft binnen het onderzoek naar virusverspreiding wereldwijd een vooraanstaande rol. "Het is dus een virus waar, anders dan bij griep, nog niemand weerstand tegen heeft. En dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben."

Zorgen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich niet zozeer zorgen om het feit dat mensen kunnen overlijden door besmetting. Maar de schaal waaróp mensen ziek worden baart de organisatie meer zorgen. "Patiënten krijgen griepachtige klachten en moeten zich ziek melden. Dat is enorm belastend voor de samenleving. Daarom proberen we het virus in te dammen tot er een vaccin beschikbaar is", aldus Marion Koopmans.

Impact

De mogelijke hoge werkdruk die in zorginstellingen ontstaat wanneer het aantal besmettingen oploopt, is ook een reden tot zorgen. "Stel je maar eens voor wat de impact zou zijn op ziekenhuizen, scholen en de handel", benadrukt Marion. Vooral in ziekenhuizen is dit ernstig, legt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse vereniging van ziekenhuizen aan NOS uit.

Vaccineren

Als ziekenhuispersoneel zelf ziek wordt, kan het personeel niet de nodige zorg bieden aan het hoge aantal patiënten dat binnenkomt. "Daarom vragen we het personeel ook elk jaar om zich te laten vaccineren tegen de griep", legt Van der Horst uit. "Om jezelf te beschermen tegen de griep en je collega's tegen die te hoge werkdruk."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden