null Beeld

Dít is waarom planten gaten in hun bladeren hebben

Heb jij thuis ook een monstera plant? Dan heb je je misschien weleens afgevraagd hoe die typische gaten in de bladeren ontstaan én of ze ook nog een bepaald nut hebben. Je zou namelijk denken dat die gaten helemaal niet zo handig zijn, omdat de plant hierdoor minder zonlicht vangt. Maar is dat wel echt zo?

Erandi Godinez

We leggen het uit.

Wat is het nut van de gaten?

De monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een kamerplant met een groot blad. Typerend voor dit blad zijn de grote gaten die erin ontstaan. De planten laten gaten vallen in hun bladeren doordat cellen afsterven. Een onlogische move zou je denken, want door die gaten vangen planten ook weer minder zonlicht op, terwijl dit juist nodig is om te groeien. De Amerikaanse biologe Cassie Lubenow besloot daarom op zoek te gaan naar het nut van de gaten.

Verschillende theorieën

Lubenow dacht de gaten in de bladeren er misschien voor zorgen dat de planten stormen beter kunnen overleven omdat de wind op deze manier minder vat op de bladeren kon krijgen. Om haar theorie te testen plaatste ze een ventilator voor gatenplanten en planten zonder gaten. En wat bleek? Beide planten hielden het even goed vol. Een andere theorie van haar was dat dieren wellicht minder snel geneigd waren om van een gatenplant te snoepen, omdat het lijkt alsof er al een ander beest de lekkerste delen van de plant heeft opgegeten. Ze plaatste daarom wat sprinkhanen op gewone planten en planten met gaten. Opvallend genoeg bleken de sprinkhanen geen voorkeur te hebben voor de intacte bladeren. Dus wat hadden de gaten dan wel voor nut?

Hulpmiddel tegen de dorst

Lubenow besloot om tot slot ook nog een experiment uit te voeren met een gieter. Een plant leeft immers niet alleen op zonlicht, maar moet ook genoeg water binnen krijgen. In de tropen, waar de monstera-planten vandaan komen, is genoeg water krijgen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Talloze planten snakken daar naar water, want lang niet alle regen haalt de bodem van het woud. Als het regent kunnen bladeren juist onhandig zijn: ze vormen namelijk een soort van glijbaan waardoor het vocht bij de buurtplant landt. Gaten in de bladeren voorkomen dit echter: zij zorgen ervoor dat het water echt alleen bij de plant zelf terecht komt.

Lubenow besloot wat water te gooien over de planten met gaten en de planten zonder gaten en wat bleek? Bij de gatenplanten zorgde de gaten ervoor dat er maar liefst twaalf keer zoveel water bij de stam van de plant terecht kwam. De gaten helpen planten dus tegen de dorst.

Stoffige planten in huis? Zó maak de bladeren weer blinkend schoon:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Quest. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden