null Beeld

Dít moet je doen als het vakantieland waar je verblijft plotseling op code oranje gaat

Het kan best zijn dat het vakantieland waar je naartoe wil gaan vóór vertrek nog op code geel stond, maar tijdens je verblijf ineens in code oranje verandert. Wat kun je in zo’n geval het beste doen? Moet je dan per direct weg of kun je er nog gewoon blijven?

Erandi Godinez

Wij leggen het je hier uit.

Waarschuwing premier Rutte

Landen als Portugal, Italië, Luxemburg en Zwitserland vallen onder zogeheten ‘gele gebieden’. Dit zijn Europese landen waar Nederlanders sinds vorige maand weer naartoe mogen reizen. In deze landen gelden ongeveer dezelfde risico’s en regels als in Nederland, “Maar”, zo waarschuwde premier Rutte al, “als er ergens een grote uitbraak is, kan code geel zomaar weer oranje worden. En dat is precies wat er maandag in Spanje, delen van Frankrijk is gebeurd.

Van geel naar oranje

Zit jij in een gebied dat plotseling op code oranje gaat? Dan is het volgens de overheid verstandig om zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland. Dit is niet altijd even makkelijk, omdat er een kans bestaat dat een land of gebied op slot gaat zodra er weer een corona-uitbraak is.

Kom je terug uit een gebied dat oranje is vanwege besmettingsgevaar? Dan moet je tien dagen in quarantaine. Dit is een dringend advies van de overheid en de GGD, maar dus niet verplicht.

Geen aanspraak meer op reisverzekering

Gelukkig zijn ze hier volgens Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars niet zo zwart-wit in. “Het is niet zo dat je de volgende dag al weg moet. De reisverzekering blijft geldig tot het eerst mogelijke moment dat de vakantieganger naar huis kan terugkeren.” De reisverzekeraar verwacht dan wel dat je probeert om zo snel mogelijk naar Nederland terug te komen. Besluit je ondanks de risico’s om te blijven? Dan kun je geen aanspraak meer maken op de reisverzekering.

Voor wie zijn de kosten?

Houd er wel rekening mee dat de kosten voor de terugreis niet zijn inbegrepen bij de standaard reisverzekering. “Dat is de verantwoordelijkheid van de touroperator. En als je op eigen houtje reist, draai je zelf op voor de kosten van de terugreis,” aldus Van Elferen. De overheid komt je in ieder geval niet terughalen, daarover was Rutte duidelijk toen hij vertelde dat we weer op vakantie mogen.

Onverwacht langer blijven

Moet je plotseling onverwacht langer in het vakantieland blijven door bijvoorbeeld een nieuwe uitbraak, dan vergoeden veel verzekeraars de extra onkosten voor eten, verblijf en telefoongebruik tot een maximum. Maar dit geldt niet voor mensen die afreizen naar een gebied dat al oranje is.

Door een land reizen

Een kleurcode voor een regio of land zegt eigenlijk niets over het reizen dóór zo'n gebied om op bestemming te komen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken moet je doorgaans alleen in quarantaine als je in een gebied met verhoogd besmettingsgevaar bent geweest. Als je er doorheen rijdt en niet uitstapt, hoef je dus niet in quarantaine.

Op vakantie in eigen land: 3 dingen om rekening mee te houden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: iStock

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden