null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít worden de tuintrends van 2020

Hoe meer groen, hoe beter! We zijn er allemaal mee bezig: meer groen en biodiversiteit om onze omgeving leefbaar te houden en de natuur meer ruimte te geven. De 6 tuintrends van 2020 hebben daar alles mee te maken.

onze Commerciële RedactieGetty Images

Libelle samen met TuinIdee

Trend 1 - samen tuinieren

Ieder jaar komen er meer bij: vriendengroepen of buren die samen aan de slag gaan op een braakliggend stukje land om te tuinieren. Een gezamenlijke moestuin kan het doel zijn: een plek waar je samen kunt oogsten. Het kan ook puur om het 'vergroenen' van de buurt gaan. Iedereen kan meedoen: kinderen, ouderen, mindervaliden. Samen tuinieren schept een band.

Trend 2 - warme aardetinten

Er is maar één aarde en daar kunnen we maar beter zuinig op zijn. Dat gevoel van save the planet doet ook de behoefte aan warme aardetinten toenemen. En dat zien we terug in de kleuren als okergeel, roestbruin en terracotta.

Trend 3 - tiny garden

We wonen met steeds meer mensen in een klein land, dus de tiny gardentrend komt als geroepen. Net als tiny houses denken we allang niet meer in termen als 'groot is goed'. Op een paar vierkante meter kan al zoveel! Want in een tiny garden benut je alle ruimte die je hebt. Van balkon tot geveltuin en van mini-kas tot moestuintafel.

Trend 4 - de watervriendelijke tuin

Wie heeft ze niet getrotseerd, de indrukwekkende hoosbuien van de afgelopen jaren. Verandering van het klimaat betekent meer extreme weersomstandigheden, van heel droog tot heel nat en vooral: veel regen tegelijk. Wie slim is weet dat kostbare water goed op te vangen in de tuin. Denk aan een good old regenton of een mooie oude badkuip of een dakgoot die uitmondt in de vijver. Opvangen dus, dat water, want in de zomer komt het zeker weer van pas.

Trend 5 - puur natuur

Met alle haast van alledag willen we vooral meer slow. Ontspannen is een luxe geworden en dan is er geen betere plek denkbaar dan een tuin waar planten hun gang kunnen gaan en je niet de hele tijd hoeft in te grijpen. Precies: de natuurtuin! Inmiddels kiezen we unaniem voor een levende tuin vol nuttige insecten, vlinders en vogels.

Trend 6 - meer groen in huis

Het ene na het andere plantenboek verschijnt, mooie prenten van welgevormde groene bladeren zijn hot. We zijn dol op al die botanische weelde. Het huis mag een verlengstuk van de tuin worden en vice versa. Juist ook als je in de stad woont, geen buiten hebt en wel het 'groene gevoel' wil krijgen.

Tuinidee

Wat je plannen voor het nieuwe tuinseizoen ook zijn, TuinIdee is de eerste stap om ze waar te maken. TuinIdee is de grootste tuinbeurs van Nederland en vindt van 13 t/m februari 2020 plaats in de Brabanthallen in 's-Hertogenbosch. Je ontdekt er de laatste trends en innovaties, kunt meedoen aan unieke workshops en praten met experts op elk gebied. Zo biedt TuinIdee inspiratie voor de moestuinliefhebber en de doe-het-zelver. Maar ook als je van gemak houdt, wilt genieten in de tuin of op een duurzame wijze de tuin wilt onderhouden zijn er tal van tips. Tickets kosten € 16,50, maar zijn nu in de online voorverkoop slechts € 12,50 per persoon. Bestel nu!

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden