null Beeld

Dit zijn de mooiste documentaires, films en series over discriminatie

Discriminatie is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Het is een feit dat vrouwen en mensen van kleur geregeld anders behandeld worden. Vroeger was het nog een moeilijk onderwerp om te bespreken, nu is er online én offline steeds meer ruimte voor discussie. Libelle deelt zes kijktips die ingaan op discriminatie en racisme.

Naomi Griep

Pak je kleedje, wat snacks en trommel je zoon, dochter of partner op om één van de volgende documentaires, films of series te bekijken. Of houd een marathon.

When They See Us

Dit is een serie die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Je ziet hoe vijf zwarte jongeren, ook wel de Central Park Five genoemd, onterecht veroordeeld worden voor een zeer zware (seksuele) mishandeling van een vrouwelijke jogger. In de vier afleveringen zie je hoe de jongens in 1989 bekennen schuldig te zijn, maar later blijkt dat de politie ze heeft gedwongen om dat te toen. In 2003 zijn de jongens alsnog vrijgelaten.

When They See Us bekijk je via Netflix.

Miss Representation

Discriminatie geldt ook zeker voor vrouwen. Er zijn genoeg bedrijven die weinig tot geen vrouwen in topposities hebben. De documentaire Miss Representation belicht hoe de media meewerken aan deze vorm van ongelijkheid. In plaats van dat vrouwen positieve rolmodellen zien, zoals een vrouw met een topfunctie, besteden de media nog veel meer aandacht aan topmannen. En dat mag volgens deze documentaire wel iets minder.

Miss Representation bekijk je via de gelijknamige website.

Sylvana, demon of diva

Haar politieke partij Bij1 heeft bij de verkiezingen 1 zetel weten te bemachtigen. Sylvana Simons is een goed voorbeeld van een zwarte vrouw die de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Soms positief, soms negatief. In de documentaire Sylvana, demon of diva zie je hoe het leven van Sylvana eruitziet. Ondanks de kritiek blijft ze zich uitspreken over waar ze voor staat.

Sylvana, demon of diva bekijk je via 2Doc.

Intouchables

In deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, volg je het verhaal van een hulpbehoevende, rijke man (Philippe) die een jongen van de straat aanneemt om hem te verzorgen. Dat is in het begin even wennen voor beide personen, maar ze groeien al snel naar elkaar toe. Ondanks de vooroordelen die zij naar elkaar hadden. Het woord 'intouchables' staat voor 'de onaanraakbaren' en gaat in dit geval niet per se over mensen als Philippe. De film kan als statement worden gezien over hoe de Westerse wereld met vluchtelingen en immigranten omgaat.

Intouchables bekijk je via Pathé Thuis.

The Rachel Divide

Een vrouw die beweert zwart te zijn, maar van witte komaf is heeft voor flink wat verdeeldheid gezorgd in de Verenigde Staten. Sommigen noemen haar een pionier omdat ze een goed voorbeeld is van mensen met conflicten over hun eigen identiteit, anderen vinden haar een goed voorbeeld van white privilege omdat ze een transraciale levensstijl heeft. De pers smult van Rachel Dolezal, maar hoe kijken haar zoons naar al die media-aandacht?

The Rachel Divide bekijk je via Netflix.

The Prom

Soms pakt een regisseur onderwerpen serieus aan, soms hijst hij ze in een glitterjasje. Deze film gaat over een lesbisch meisje (Emma) dat dolgraag met haar vriendin naar het eindejaarsbal wil gaan, maar tegengehouden wordt omdat haar geaardheid niet geaccepteerd wordt. Bovendien weet de moeder van Emma's vriendin niet dat haar dochter op vrouwen valt. Het is dan wel een over-de-top film met grote sterren als Meryl Streep en James Corden in de hoofdrol, maar de verhaallijn is heel herkenbaar voor een hoop vrouwen. Je moet even door de veren en de spotlights heen kijken, want de boodschap van deze film is heel belangrijk.

The Prom bekijk je via Netflix.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bronnen: 2Doc, Superguide, NOS, ELLE. Beeld: Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden