null Beeld

Dít zijn de rijkste en de armste gemeentes van Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt vandaag welke gemeentes in Nederland in 2019 de rijkste waren en welke de armste. 

Tara Stokdijk

Ook laat het bureau het gemiddelde vermogen per inwoner in die gemeentes weten. Daarmee wordt het verschil tussen de rijkste en de armste gemeente duidelijk en dat verschil is schrikbarend groot.

De rijkste

De rijkste gemeente van Nederland was in 2019 Bloemendaal. Dit is niet geheel verrassend, want Bloemendaal is al jaren de rijkste gemeente. Zelfs in 1931 stond Bloemendaal in de top 10 van rijkste gemeentes in Nederland.

In de rest van de top 10 zien we een boel Brabantse dorpen, zoals Alphen-Chaam, Hilvarenbeek en Oirschot. Dit zou komen omdat daar vooral veel ouderen wonen, die vaak rijker zijn dan jongeren. Verder zien we Laren, Rozendaal, Heemstede, Bunnik en het Noord-Hollandse Bergen in de top 10.

De armste

De armste gemeente van Nederland is Rotterdam. Onder de armste gemeentes in Nederland zien we vooral de grote steden terug. Dit komt volgens het onderzoek omdat daar relatief veel jongeren, uitkeringsontvangers en personen met een niet-westerse migratieachtergrond wonen.

Verschil in vermogen

Uit het onderzoek is gebleken dat het gemiddelde vermogen in Nederland rond een halve ton ligt. Dat is € 12.000,- meer dan het in 2018 was. Dit komt met name omdat de waarde van huizen is gestegen.

Als we het gemiddelde vermogen van de inwoners van de rijkste en armste gemeente met elkaar vergelijken, dan stuiten we op schrikbarende verschillen. Het doorsnee vermogen van een inwoner uit Bloemendaal ligt op zo'n € 381.000,-. In Rotterdam, de armste gemeente, is dat € 6000,-.

Zó voelt het om (onverwacht) onder de armoedegrens te leven

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Welingelichtekringen. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden