null Beeld

Dít zijn die vervelende zwarte vliegjes bij je planten en zo kom je ervan af

Zijn je fruitvliegjes van kleur verschoten? Dan kan het zijn dat je last hebt van rouwvliegjes. Dit zijn kleine zwarte mugjes die heel erg lijken op fruitvliegjes, maar het niet zijn.

Waar fruitvliegjes zich (vooral in de zomermaanden) te goed doen aan oude etensresten, hebben rouwvliegjes een voorkeur voor beschimmelde aarde en rottende wortels van je kamerplanten.

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn ook bekend onder de noemers: maartse vlieg, humus vlieg, zwarte vlieg of mosvlieg, terwijl het dus eigenlijk een piepklein mugje is - dat niet steekt. Het insect is zo'n 4 tot 7 millimeter groot.

Planten

Als er kleine zwarte beestjes rondom je planten vliegen, dan is de kans groot dat het rouwvliegjes zijn. Het vrouwtje van de rouwvlieg legt haar eitjes in vochtige aarde. De larven die uit die uitjes komen, smullen van (rottende) wortels van planten. Dus mocht je denken: ach, wat kan zo'n vliegje nu kwaad? Als je pech hebt eten de larven de onderkant van je plant weg en gaat hij dood.

Help, de oplossing

Eigenlijk zijn er 3 oplossingen tegen rouwvliegjes, waarvan de simpelste is om een gang te maken naar het tuincentrum en de nematoden 'Steinernema feltiae' aan te schaffen. Of zoals je ze waarschijnlijk beter kent: ‘aaltjes’. Deze natuurlijke verdelger haal je in poedervorm. Vervolgens schenk je daar water bij en giet je het in de aarde rondom je besmette plant(en). De aaltjes zoeken larven om op te eten en zichzelf voor te planten. Als alle rouwvlieglarven dood zijn, sterven ook de nematoden automatisch uit omdat ze geen voedsel meer hebben.

Verpotten

Een andere manier om de larfjes te doden is door je planten te verpotten, de pot goed schoon te maken en schone, nieuwe aarde erbij te gooien. Je houdt rouwvliegjes vervolgens op afstand door altijd te zorgen dat overtollig water uit de pot weg kan lopen. Gebruik een pot met een gat in de bodem en zet deze op een schaal. Of als je deze niet hebt: plaats een schuursponsje onder je plant. Ook kun je zand over de aarde strooien, want dan kunnen rouwvliegjes de eitjes niet leggen.

Wijn

Alle larven weg? De 'volwassen' rouwvliegjes (die niet ouder worden dan een paar dagen!) zijn weg te krijgen door een bakje met wijn in de buurt van de aangetaste plant te zetten, waarin ze verdrinken. Verwijder ook afgevallen bladeren, want daar zijn ze dol op.

Meer tips & tricks voor het huishouden? Volg Libelle Houdt Huis op Facebook!

Bron: Finton, Gezondr. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden