null Beeld

Dokter Rutger adviseert botox

Vandaag op het spreekuur van dokter Rutger Verhoeff: een man heeft ernstig last van zijn voeten. ‘Ik hou altijd en overal mijn schoenen aan.’

online redactie Libelle Daily

Ik probeer me voor te stellen hoe hij ermee omgaat. Nooit een moskee bezoeken. Sokken aan in bed.

Ik kijk naar het raam achter mijn bureau en hoop dat het open waait. Een frisse wind door de kamer is wenselijk. Tegelijkertijd probeer ik mijn gezicht in de meest neutrale stand te houden. Kennelijk doe ik niet mijn best.

‘Ik zei toch dat het erg was.’ ‘En het is pas in de ochtend!’

‘Sorry.’

Mijn stem klinkt nasaal. Praten en ademhalen door mijn mond gaat niet samen.

Ik zie op de grond naast de onderzoeksbank twee doorweekte kledingstukken liggen. Waarschijnlijk twee lichtblauwe sokken. Nu donkerblauw.

De jongen op de onderzoeksbank tilt zijn voeten op terwijl ik ze inspecteer. Hij raakt geïrriteerd. Stukjes papier blijven plakken.

‘Maakt niet uit.’ ‘Het is maar papier,’ stel ik hem gerust.

Zijn voeten zien eruit als verfrommeld krantenpapier.

‘Ik snap dat je hier last van hebt.’

‘Last.’ ‘Last.’ ‘Ik hou altijd en overal mijn schoenen aan.’ ‘De enige die niet de kamer verlaat als ik mijn schoenen uittrek is mijn hond.’

Hij lacht en ik lach krampachtig met hem mee.

‘Meerdere malen mijn sokken verschonen, schoenensprays en letten op mijn voeding.’ ‘Het haalt allemaal niets uit.’ ‘Het laatste wat ik geprobeerd heb is aluminiumchloride.’

‘Hyperhidrosis plantaris.’

‘Wat zegt u?’

‘Zo heet jouw aandoening.’ ‘Op zijn oer-Hollands.’ ‘Zweetvoeten.’

‘Wel eens nagedacht over botox?’

Hij kijkt bedenkelijk naar zijn gerimpelde voeten.

‘De botox blokkeert de zweetklieren waardoor ze geen zweet meer produceren.’

‘Ik dacht al.’ ‘Zo oud zijn ze nog niet.’

‘Hahaha, nee, maar het zou je goed kunnen helpen.’ ‘ Ik zal een verwijsbrief maken voor een dermatoloog die daar gespecialiseerd in is.’

Opgelucht halen wij allebei adem. Hij na het horen van mijn oplossing. Ik omdat hij zijn schoenen weer heeft aangetrokken.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Binnenkort komt zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' uit bij Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden